Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Strømspareeksperten: Dette må du tenke på før du skrur ned tempen

Hytteeiere fortviler over strømprisene. De fleste har kanskje økonomi til å takle de høye kostnadene, men for mange røyner det på. Noen ringer eksperter som Torfinn Schiefloe i Sikom AS og ber om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Størst inntrykk gjør det når pensjonister med en gammel hytte ringer og ikke vet sin arme råd når strømregningene kommer, sier Schiefloe.

- Hvilket råd gir du?

- Først og fremst dette: Pass på så du ikke sparer deg til fant. Mange tar dårlige valg. De skrur ned varmen over alt uten å tenke særlig gjennom følgene. Varmetapet er ofte stort på eldre hytter. Vannrør fryser lett, og skadene kan fort beløpe seg til langt over 100.000 kroner. 

Ring forsikringsselskapet

Å senke temperaturen er uansett et fornuftig tiltak. Men i rom hvor vannet står i rørene, må det være en viss varme på. Det er lurt å ringe forsikringsselskapet og høre hvilken minimumstemperatur de vil anbefale, sier Schiefloe. 

Også frysere og kjøleskap kan bli skadet eller ødelagt hvis temperaturen settes for lavt.

- Tenk gjennom hvilke rom og soner som bør ha varme og hvilke som trygt kan være kalde. Mange hytter har for eksempel åpen gang fra stua og inn til soverom som godt kan være kalde. Steng gangåpningen for eksempel med et sengeteppe, anbefaler eksperten. 

De som har hytte uten innlagt vann, lar som regel hele fritidsboligen fryse ned. Men det forutsetter også at kjøleskap og fryser tømmes etter hvert hyttebesøk.

Skal du senke temperaturen i rom med vann må du ta forhåndsregler. Alle vannrør må tømmes. En klunk frostveske i alle vannlås - i dusj, kjøkkenbenk og toalett er viktig å huske. Og cisternen må være tømt.

Bruk strømmen smart

Oppgrader din gamle ring hytta varm løsning med en ny, smart ring hytta varm løsning som bruker strømmen når den er billigst i løpet av døgnet. Nye smarte løsninger har denne teknologien. Når strømprisen varierer med 2-3 kr pr KWh i løpet av døgnet er det lønnsomt å varme opp hytta når strømmen er billigst.

Har du ikke montert en luft-til-luft varmepumpe ennå, er det ingen grunn til ytterligere utsettelse, mener han.

- Noen venter kanskje på at det skal bli gitt Enova-støtte til slike installasjoner. Den kommer ikke, så ikke utsett dette tiltaket! Varmepumper er etablert og velfungerende teknologi. Effekten viser seg umiddelbart på strømregninga og er nedbetalt på få år.

Når hytta er i bruk er det viktig også å anvende ved til oppvarmingen. Hytteeiere har ofte tilgang på mye og forholdsvis rimelig ved.

Mange hytteeiere med elbil setter bilen til lading når de kommer på hytta. Det er en dårlig ide, mener Schiefloe.

- Hyttestrømmen er kostbar og man har ikke strømstøtte på denne strømmen. Lad heller bilen på en stasjon før du kjører de siste kilometerne til hytta, lyder hans klare råd.

Hytteeiere betaler prisen

Schiefloe har jevnlig kontakt med sin store menighet av brukere av Sikom’s Ring Hytta Varm-system. Hans inntrykk er at hytteeiere flest har forsonet seg med at strømkostnadene er og vil forbli høye framover, men at de hele tida er på søk etter muligheter for å redusere forbruket.

- For oss nordmenn er hytta så viktig som fristed for rekreasjon og familiehygge at vi er villige til å betale prisen, sier salgs- og markedssjefen i Sikom AS. 

……

Møt Torfinn Solem Schiefloe og andre eksperter på fagfeltet på Hyttemessen 14.-16. april, X Meeting Point, Hellerudsletta.

Publisert
Hyttemessen AS
c/o Miki Regnskap AS,
Thor Dahlsgate 1-3
3210 Sandefjord
Tlf: (+47) 93221823
Org.nr.: 912015378
Salgsvilkår