5C7A2311

Skulle bare se på Snøhettas Gapahuk for inspirasjon. Kjøpte hele stedet.

Marianne og Morten Bjerke hadde ett formål med turen til Nissedal: Kikke på Gapahuk, Snøhetta og Rindalshytters mye omtalte nye fritidsbolig. Kunne den være noe for dem som nå ville bygge på Gol? Da de dro derfra hadde de kjøpt både Gapahuk´en, sagt ja til Nissedal og farvel til Gol.

5C7A2140
Nisjene i begge endevegger kan brukes så vel til oppbevaring av ved som redskaper.

- Dette er bare et fantastisk sted, utbryter de begeistret. Før de kom til Svivkollen hyttefelt rett ved vannet Nisser, ikke langt fra Treungen, visste de knapt hvor Nissedal var. Marianne innrømmer at det var litt småflaut. Faren hennes er nemlig vaskekte telemarking. Men at de kom dit uten noe slags kjennskap til området, gjorde inntrykkene desto sterkere.

5C7A2330
- Vi dro hit til Treungen bare for å titte på Gapahuk-modellen og sjekke ut om den passet for oss på Gol. Og så endte det med at vi «kjøpte hele pakka» – hytta, hytteområdet, Nisser og fjellnaturen med alle sine muligheter sommer som vinter.

Ujålet, jordnær og leken hytte

- Vi er blitt hemningsløst glad i stedet. Gapahuk er akkurat det vi var ute etter: En ujålet, jordnær og leken hytte. Samtidig er den lavmælt, litt sånn «nedpå» og fremfor alt moderne i stilen. Når vi googlet rundt for å finne «noe moderne» til tomta på Gol, var det sant å si ikke mange ferdighytter vi kom over, sier Marianne. Vi overveide å be en arkitekt om å tegne, men kom til at vi ikke orket all involvering og alt det arbeid det ville innebære å gå inn i et helt nytt prosjekt.

5C7A2304
- Hatten av for utbyggerne! Vi kjøpte stedet i januar og var kjempespente på hvordan her ville se ut når snøen smeltet. Så viste det seg at arbeidet på tomta er gjort med slik flid og med en så nennsom hånd at jeg knapt har sett maken, sier Morten.

Toppet mannskap

Så fikk de altså øye på Gapahuk og Nissedal. Her er et knippe nissedøler i ferd med å bygge ut et hytteområde med drøyt 60 tomter like ved Nisser. De har toppet laget med Snøhetta, Rindalshytter og landskapsarkitekter fra Dronninga Landskap. Arkitektene har vært med i hele utviklingsprosessen. Snøhetta kommer forøvrig med flere hyttemodeller tilpasset den varierte topografien i det 120 mål store feltet.

IMG_8761
Konstruksjonsfinesser er som regel skjult. Denne er derimot en del av «dekoren».

Store tomter

- En ting er at vi selv ønsket en hytte med et moderne uttrykk, store vinduer og sånt. Det fine med Svivkollen er at utbyggerne tenker helhetlig. Tomtene er store, alle over ett mål, og utbyggerne vil kun vil ha hytter i en moderne stil. Det synes vi er et stort pre, sier Marianne. 

Morten nikker samtykkende, men legger ikke skjul på vektleggingen av det moderne først og fremst har vært Mariannes anliggende.

- Jeg kunne nok tatt til takke med mye rart jeg, skratter han. Marianne har derimot vært veldig tydelig på at hun ville ha noe litt utenom den vanlige smårutete hyttestilen og torv på taket.

5C7A2199
Bordpynten, flaske og vase, er laget av keramiker Guro Sandvik.

Lysdesigner

Ikke så rart kanskje. Hun er selv formgiver med blikk for trender og med spisskompetanse innenfor lysdesign. Som en av veteranene i bransjen, har Marianne hatt ansvar for lysutformingen i en rekke næringsbygg, private boliger og hytter; ned i minste detalj. På en av Karl Johans fasader er det nettopp Marianne som har vært arkitekt for lyssettingen. 

IMG_8774
Til gangbelysningen fant Marianne lampen Modular. Reflektoren er bevegelig slik at lysstrålen kan dirigeres dit man ønsker.

- Rart ikke å være med fra start

- Hvordan var det å komme til en fullt ferdig hytte uten å være involvert fra starten av?

- Jeg innrømmer at det var rart. Når du har spesiell kompetanse på lysfeltet og er vant til å være delaktig ned til minste detalj, blir det jo til at du stusser litt over ting. Hvorfor er kontaktene for lysene akkurat her og ikke der? Men du verden: Det er jo bare en hytte, ler hun. 

5C7A2226
Hyttekjøperne var ikke ubetinget begeistret for fargene som var valgt i Gapahuk. Kjøkkeninnredningen ble omlakkert og hyttas eneste malte vegg fikk en ny og mørkere farge.

Ingen kjipne valg

Ingen skal i hvert fall være i tvil om at det er en lysdesigner som bor i Gapahuk´en ved Nisser! Hvert belysningselement vitner om et skarpt blikk for form og funksjon. Når lyseksperten svinger seg og skal sette sitt preg på eget husvære, ja, så er det heller ikke akkurat kjipne valg som lyser mot en. Den stilige lampen over spisebordet fra lyskonsept.no koster for eksempel rundt 12.000 kroner. 

Å opplyse den smale, gjennomgående gangen på en effektfull måte, var også en utfordring. Til dette fant hun et par lekre og fleksible veggspoter som bygger lite og kan dreies i alle retninger.

IMG_8772
Tiki sofaen er designet av Andreas Engesvik og lampen fra Santa Cole. Bildet på veggen er laget av Hildegunn Solbø.

Enkelt, elegant og påkostet

Det er ikke bare når det gjelder belysning at interiøret hos ekteparet Bjerke peker seg ut. I stua legger man umiddelbart merke til den eksklusive skinnsofaen. Tiki som den heter, er tegnet av den anerkjente norske designeren Andreas Engesvik og produsert av svenske Fogia. Og når middagen serveres, setter man seg til et eksklusivt bord i eik designet av danske Carl Hansen. Spisebenken Felicia er også valgt med omhu. 

5C7A2250
Inngang til de tre soverommene er fra den langsgående gangen, som i begge ender har vinduer helt til taket.

Ønsket andre farger

Med nennsom hånd har Marianne for øvrig plukket ut ulike pyntegjenstander og stilelementer. Knagger og oppheng er i enkel utførelse og sortlakkerte. Det samme gjelder omramminger og oppheng for levende lys på veggene. Enkel og røff stil.

- Men du spurte hvordan det var å overta en innflyttingsklar hytte, fortsetter hun. Det jeg reagerte mest på var vel benkeplaten og fargevalget på kjøkkenet. Der ville jeg absolutt ha noe annet. Det meldte vi fra om til utbyggerne. De kom sporenstreks, tok med seg alle dører og skapflater, fikk de lakkert på nytt i vår farge og satte de på plass. Den nye benkeplaten ble også helt etter vår smak. Den ene veggen på kjøkkenet sørget de for å male om.

Morten slenger seg på: - Maken til disse folkene som står for utbyggingen her skal du lete lenge etter! Jeg har aldri opplevd maken til service og imøtekommenhet. De vet ikke hva godt de skal gjøre for oss.

5C7A2232
Store vindusflater.

Helt andre priser

Prisene her i traktene er helt andre enn på mer stimete hyttedestinasjoner, mener Morten. Skulle de satt opp Gapahuk på Gol, ville de måtte betale 5 til 5,5 millioner kroner for en nøkkelferdig hytte, har han regnet seg frem til. Blant annet ligger tomteprisene på et helt annet nivå på de trakter. I Svivkollen kom Bjerkes til enighet med selgerne om en pris på 3,5 millioner kroner.

IMG_8803
Snekkerarbeidet er av ypperste slag i Gapahuk´ en som er bygget i Svivkollen hyttefelt. ...

Finish nær det perfekte

- Et gunstig kjøp, tror Morten. Han mener det må ha gått med noe vakent med snekkerarbeidstimer. Her skråner tak og vegger «i alle retninger». Panelet er over alt lagt kant i kant - uten listverk. Med alle skråskjæringer har det uten tvil vært et tidkrevende og møysommelig arbeid. Så selv om Gapahuk markedsføres som en ferdighytte, er det ikke mye som minner om det, mener Morten. Finishen er nær det perfekte.

IMG_8812
Gjesterom/barnerom.

Tomt uten preg av anleggsarbeid

- Et gunstig kjøp, tror Morten. Han mener det må ha gått med noe vakent med snekkerarbeidstimer. Her skråner tak og vegger «i alle retninger». Panelet er over alt lagt kant i kant - uten listverk. Med alle skråskjæringer har det uten tvil vært et tidkrevende og møysommelig arbeid. Så selv om Gapahuk markedsføres som en ferdighytte, er det ikke mye som minner om det, mener Morten. Finishen er nær det perfekte.

IMG_8863
I allrommet legger man umiddelbart merke til den lekre spisebenken Frederica.

Perfekt for familiesamlinger og friluftsliv

Hytteeierne synes spesielt godt om det store arealet rundt hytta. Romslig tumleplass utendørs er viktig, mener de. Hytta i Svivkollen skal jo være familiens samlingssted i helger og ferier. Barna deres, Henriette (21) og Sebastian (23), hadde derfor begge en stemme med i laget da kjøpsbeslutningen ble tatt. 

- De bejublet planen vår om å kjøpe stedet. Det er jo de som en gang skal overta. Så får vi tro det med tid og stunder også kommer barnebarn som vil trives her, humrer Morten.

5C7A2280
Lesekrok, kosekrok, tv-krok, stue? Rommet byr på mange muligheter. Trapp opp til hemsen går også fra denne lille hyggelige stuen. Den vegghengte lampen er fra Flos og bildet er laget av Hildegunn Solbø.

90 kvadratmeter

Ikke bare ute men også inne ligger det nemlig godt til rette for hyggelige familiesamlinger. Den 90 kvadratmeter store Gapahuk-modellen har tre soverom med seks sengeplasser. I tillegg er hytta utstyrt med en god hems, greit skjermet fra allrommet. Dette blir nok i fremtiden en yndet boltreplass for smårollinger.  

5C7A2298
- Området byr på et mangfold av aktivitetsmuligheter for den som er glad i friluftsliv, sier Morten idet han gjør seg klar for ettermiddagstur ned til stranden.

Sted for allsidig friluftsliv

Ekteparet Bjerke er allsidige friluftsmennesker, og da passer det svært godt å ha fritidsboligen på et sted som Treungen. Her ligger det nemlig til rette for alle slags friluftsaktiviteter. Tomteselgerne eier tråkkemaskin og har i vinter kjørt fire kilometer med skiløyper i området og opp til fjellplatået.

- Fine forhold for oss som er glad i å gå på ski. En rekke topper opp til 950 meter over havet er innen rimelig rekkevidde enten vi vil ut med fjellsko eller på ski. Marianne insisterer på at vi skal opp på de alle, sier Morten. Det 4,3 kilometer lange bakkeløpet Skuggenatten Opp som hvert år arrangeres i Treungen, står også på aktivitetsplanen i år.

For hele året

Begge liker sykling, og nå står kjøp av kajakker for tur. Nisser er perfekt også for vannbaserte aktiviteter. Båtplass har de rett nedenfor hytta.

- Vi har funnet det perfekte stedet for aktiviteter hele året, slår Morten fast.

5C7A2197
Astep Design er navnet på lampen over Kristensen Flex-spisebordet. Stolene er laget av Carl Hansen.
5C7A2266
Taklampen Marianne har plukket ut til parets eget soverom er Modular og den vegghengte lampen er fra Louis Poulsen. Sengetepper og puter er kjøpt hos Slettvold.
5C7A2268
Dette fjellmotivet er det Marianne og Morten våkner til på hytta.
5C7A2159
Gapahuk byr på flust med kosekroker, som her på hyttas vestvegg.