Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Miljøtak integrerer solcellepaneler i hyttas tre- eller torvtak

Interessen for solcelleanlegg på hytta øker formidabelt. Nå kan paneler også enkelt integreres i tre- og torvtak. Flere hytteleverandører har tatt løsningen i bruk.

 

HYTTEMESSEN: Miljøtak benytter paneler fra REC Solar, som firmaet mener er best tilpasset de klimatiske forholdene vi har her i landet. Inverteren er en AP Microinverter.

- Når man skal investere i solcelleanlegg er det viktigste å tilpasse anlegget i forhold til gjennomsnitlig strømproduksjon og behov.  Det er ikke noe poeng i å investere basert på  hvor mye man kan montere på taket. På denne måten unngår man overdimensjonerte og sjenerende solcelleanlegg, som går på bekostning av omgivelsene i hytteområdet, sier Steinar Tveito.  

Anbefalte anlegg

Anbefalingen fra Miljøtak er å satse på et anlegg som kan produsere mellom 3 og 5 kWh.  Da vil man dekke det daglige behovet for strøm på hytta igjennom vår, sommer og høst, mener Tveito og framholder dette som en god økonomisk løsning.

Å montere solceller i torvtak har lenge vært en utfordring.

- En av dem har vært gresset på taket, som naturligvis vokser og kaster skygger inn over panelene slik at produksjonen blir redusert, forteller Tveito.

Panelovervåkning

Miljøtak har løst disse problemene med å ramme inn solcellepanelene og med panelovervåkning. På et skyggefritt tak øker selve panelovervåkningen produksjonen med minimum 5 prosent. Overvåkningen av det enkelte panel skjer for øvrig i en medfølgende app, ifølge Miljøtak. 

Firmaet leverer forøvrig løsningen i tre alternative pakker med henholdsvis 8, 10 og 12 paneler. Miljøtaks egen helsveisede torvmembran er inkludert.

Enova gir for øvrig støtte til solcelleinstallasjoner også i fritidsboliger. 

I bruk hos flere hytteprodusenter

Miljøtaks integrerte solcelleløsning er nå installert på hyttene til fire av produsentene som har visningshytter på Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta. Her kan publikum med selvsyn se hvordan solcellepanelene er integrert på hyttene til Hedda Hytter, Leve Hytter, Øverbygg og Tinde Hytter.

På Hyttemessen 14.-16. april kan du som publikum møte Miljøtak og flere andre ledende bedrifter innenfor solenergiløsninger.
 

Publisert | Oppdatert 24. januar 2023
Hyttemessen AS
c/o Miki Regnskap AS,
Thor Dahlsgate 1-3
3210 Sandefjord
Tlf: (+47) 93221823
Org.nr.: 912015378
Salgsvilkår