Male panel 1 Paneltid7_FotoCheraWestman

Lei gulnet panel? Nå er den beste tida for å beise

Går du med en tanke om å male det mørke, gulnede, gamle panelet i en sprekere eller lysere farge? Da er tida inne.

Male panel 2 Paneltid4_FotoCheraWestman
Påfør malingen med en rull montert på forlengerskaft. Da går jobben raskt, og du får på et jevnt og godt sjikt med maling. Foto Chera Westman
Tekst og foto: Chera Westman/ifi.no

Senvinteren er nemlig et optimalt tidspunkt for å male treverk. I februar og mars er vinteren på hell. Etter noen lange og kalde måneder, går vi mot lysere og varmere tider. Innendørs har vi merket mer statisk elektrisitet og tørr hud. Det er fyring og elektrisk oppvarming som gjør luften i boligen tørr, i kombinasjon med at den kalde uteluften ikke bærer med seg noen særlig fukt. 

Tørrest på senvinteren

Fordelen med dette for den som har planer om å male panel, er at treverket inne nå er på sitt aller tørreste. Det har trukket seg sammen, og i panelveggen vil du kunne se sprekker mellom bordene eller umalte felter mellom hvert bord. Sprekkene vil gradvis forsvinne i takt med at treverket igjen tar opp fukt, når utetemperaturen stiger og luften blir fuktigere. I august er luftfuktigheten som størst, og da vil ikke sprekkene være synlige i det hele tatt.

Unngå sprekker

Hvis du maler nå, når panelet er tørt og sammentrukket, får du også behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse. Venter du med å male til sensommeren, vil du kunne oppleve synlige krympesprekker neste vinter.  

– Mal når panelet er som tørrest for å unngå synlige sprekker. Panelet vil fortsatt svelle og krympe i takt med sesongene, men siden det er malt på sitt tørreste vil krympesprekkene ikke bli like skjemmende, sier maleren Per Myhre, som jobber med teknisk service hos malingprodusenten Nordsjö.

Male panel 3 Paneltid2_FotoCheraWestman
Begynn med å vaske og støvtørke panelet. Et rent og godt underlag gir flott finish etter maling. Foto Chera Westman

Slik går du fram

1. Trekk ut eventuelle stifter og spikere og kontroller panelet. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for et tidligere malt panel.  Skyll nøye med rent vann.

2. Sett maskeringstape steder du ikke vil ha maling, som på tak- og gulvlister, rundt vinduer og dører. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt. Ikke vær gjerrig med tildekkingen – det går mye raskere å dekke godt først, enn å forsøke fjerne flekkene etterpå.

3. For å unngå gjennomblødning fra kvistene, bør panelet grunnes med kvist- og sperregrunning før det males. Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Ekstra viktig er grunningen om du skal male med en lys farge.

4. Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom.

– Bruk en skrå pensel til påføring av malingen i hjørner og ved lister. Den skrå busten gjør at du ikke kommer bort i den halvtørre malingen med penselen, og at du kommer bedre til med malingen, forklarer Per Myhre.

Bruk deretter en liten rull for glatte flater til å flytte malingen fra bøtten til veggen, og glatt umiddelbart ut rullestrukturen med en fordriver eller en annen flat pensel. Sett gjerne rullen på forlengerskaft, så sparer du mange rygg- og knebøy når du skal dyppe rullen i mer maling.

Tips!

– Maling for panel og treverk tørker raskt, og hvis du ikke jobber effektivt, vil du kunne få skjemmende penselstriper eller uønsket rullemønster i den malte flaten. Velg en maling med god utflyt og påfør den på maksimalt 2-3 bord av gangen. Gjør deg ferdig med dem fra gulv til tak, før du går videre, sier Per Myhre.