5C7A1856

Hundre tusen husholdninger planlegger å kjøpe hytte

Hundre tusen norske husholdninger har planer om å kjøpe hytte. Nå vil de fleste til fjells, i motsetning til tidligere år da majoriteten drømte om hytte ved sjøen.

 

Det er Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret som forteller dette til nettstedet Estate Nyheter. Imidlertid er det bare 16 prosent av de med hytteplaner som ender opp med å kjøpe hytte. Inkludert de som får og arver blir rundt 30.000 nordmenn hytteeiere hvert år, skriver Estate.

Vil til sjø, ender på fjell

– Ferie ved sjøen er den desidert mest populære ferieformen, men det rimer ikke med hva folk faktisk kjøper. Årsaken er nok så enkel at hytte ved sjøen er så dyrt at mange gir opp og ender opp på fjellet eller i innlandet. Sjøtomter er et begrenset gode og blir det i mange år fremover, påpeker Øye.

Her kan du lese hele artikkelen Estate nyheter

Hyttedrømmen - og virkeligheten

Hyttevanene har endret seg kraftig de senere år.

– Vi graver oss ikke inn i hytta hele påsken lenger, uten å se andre mennesker. Bruksmønsteret er endret mye over tid, både fordi vi bruker hytta mer hele året og at vi vil ha tilgang til aktiviteter og tilbud som man får på de typiske destinasjonene. Paradokset er at manges drømmehytte er å være for seg selv med fritt utsyn og ikke noe innsyn, men realiteten er at vi pakker vi oss sammen både ved sjøen og på fjellet. Destinasjoner med tilbud året rundt vinner dette markedet, sier Øye til Estate.

Erstatning for hus i byen

Mange unge som kjøper hytte gjør det som en erstatning for hus i byen, mener han.

– For mange er det uoppnåelig å kjøpe hus i byen, så de tar ut drømmen på hytte i stedet. Der kan de være sosiale samtidig som de har frihetsfølelsen som de ikke får i en leilighet i sentrum, påpeker han.

Som investering mener Øye er finnes smartere alternativer enn hyttekjøp. 

- Med hytte kjøper du lykke og en ramme i livet ditt som betyr noe helt annet enn økonomi. Ferieleiligheter har andre finansielle elementer i seg, der er fokus på salg og fortjeneste større, sier Øye til Estate Nyheter.