Sjusjøen - veiskilt

GD: Hyttedrømmer er dølenes mulighet til økt verdiskaping

Diskusjonen om vekstmuligheter i midtre Gudbrandsdal handler i stor grad om fritidsboliger. Gudbrandsdølen Dagningen kommenterer den positive utviklingen i fritidsboligmarkedet og gir klart uttrykk for at næring knyttet til hytter er en viktig ressurs for dølene.

Ikke mangel på positive nyheter

I Gudbrandsdal har det ikke skortet på hyggelige hyttenyheter gjennom fjoråret. Den ene hyttenyheten har avløst den andre. GD viser blant annet til at Øyer kommune i løpet av 2015 ga byggetillatelse til over 250 hytter. Kommunen må nå gå til nyansettelser for at saksbehandlingen skal holde tritt med utbyggingstempoet.

Mot nytt toppår for Tinde

Fra Ringsaker i sør til Lesja i nord, hvor det står nærmere 30.000 hytter, får kommunene stadig nye planer til behandling.

”Hele dette distriktet kan se tilbake på et 2015 med høy aktivitet, og pilene peker oppover også for det påbegynte året. For eksempel leverte Tinde i Ringebu 110 hytter i 2015. I 2016 skal de levere omkring 150. Halvparten av disse leveres i Gudbrandsdalen og Ringsaker,” skriver GD.

Verdiskapning er synonymt med hyttebygging

”Ekstra gledelig er det selvsagt at mye av verdiskapingen blir værende i regionen”, slår avisen fast.

Da politikere og næringsliv nylig møttes for å diskutere midtdalens vekstmuligheter, ja så var det fritidsboliger svært mye handlet om.

Kan få folketallet til å vokse igjen

”Gålå-investor og tidligere leder for AF-gruppen, Pål Egil Rønn, mener det ligger til rette for å bygge 1.000 nye hytter i midtdalskommunene Ringebu, Nord-Fron og Sør-Fron. Det kan synes som et høyt tall, men tallet er faktisk ikke høyere enn hva Øyer har i tomtereserve. Mens Ringsaker byr på over 2.000”, kommenterer GD og er klar i sin konklusjon:

”Det er først og fremst på dette feltet at regionen har vekstpotensial. Det er også ved å trekke til seg flere fritidsinnbyggere at kommunene kan få en negativ folketallsutvikling til å flate ut, og i beste fall snu.”