Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

"Eventyr-snekkerne" - fra fjellhytte i Vågå til Hyttemessen

Fra Eventyrlig Oppussing av en fjellhytte i Innlandet, skal snekker-kjendisene holde non-stop byggeshov under Hyttemessen på Hellerudsletta. 

 
Denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det likner et lotteri. 7000-8000 hytteeiere søker hvert år om å få hjelp av hyttelivets generøse hjelpere - teamet fra TV3s Eventyrlig Oppussing. Den som er så heldig å trekke vinnerloddet, får en premie som overgår lotto!

5C7A2197
Crewet fra TMM Produksjon dokumenterer prosjektet fra start til slutt.

Har fikset 60-70 hytter

Ikke rart at ansiktene lyser opp av pur glede og uhemmet begeistring hos dem som har fått hytta si pusset opp, innredet og stæsjet av oppussingsspesialistene fra TV3. Gjennom sju sesonger med Eventyrlig Oppussing har interiøreksperten Halvor Bakke og snekkerne Ole Rosén-Lystrup og Torkel Gjerset satt sitt bumerke på 60-70 hytter over det ganske land.

- Det er så greit, når vi setter i gang. Hytteeieren trenger ikke å tenke på hva pengene skal brukes til. Det har vi bestemt, sier cowboy-Ole med en god latter.

5C7A2200
- Vi visste ikke om hverandre før vi møttes i Eventyrlig Oppussing. Men vi fant fort ut at vi hadde 150 felles venner, forteller de glade snekkerne Ole Rosén-Lystrup (tv) og Torkel Gjerset.

Betaler egenandel

Helt uten egeninnsats er hytteeieren ikke. Den som er så heldig å få tilslag for prosjektet sitt hos TV3 må ut med en egenandel på 100.000-200.000 kroner. Men hva er vel det når totalprosjektet koster 2-3 millioner kroner i arbeid og produkter?

Det er de litt eldre hyttene, ofte fra 60- og 70-tallet som det kjente arbeidslaget pleier å legge sin elsk på. Men den som slipper denne kreative gjengen inn døra, må være mentalt forberedt på at de river og herjer og endevender alt! 

5C7A2152
Kort faglig diskusjon mellom tv-opptakene.

Vil ha frie tøyler

- Vi krever frie tøyler! Det er så tilfredsstillende å få revet alle vegger, få åpnet opp, finne artige løsninger og bygge nye rom - alt fra skrætsj, sier Torkel. Han er i gang med sin 63. episode. For Ole er det den 57.

Denne vinterlige torsdagen er de i sving på en fjellhytte i Vågå, river og gjenoppbygger i et salig kaos av snekkere, malere, peismontører og altmuligfolk, naturligvis med et tv-crew ålende rundtomkring. Denne 70-tallshytta blir den første som skal presenteres i sesong åtte av den populære TV-serien. 

Omkalfatrer hele hytta

Første dag rev de lettvegger, slo ned den gamle peisen, fjernet kjøkkenet og annet inventar. Nå på dag to er gjenoppbyggingen såvidt i gang. I løpet av de par-tre neste dagene skal alt stå ferdig, byggeplassen være ryddet, nye møbler og inventar satt på plass, sengene ferdig oppredd og peisen tent. Så kan hytteeierne ønskes velkommen tilbake til en komplett, ny feriebolig.  

Også denne gang har de kastet om på den gamle planløsningen.

- Ta kjøkkenet for eksempel. Mange hytter er som denne med kjøkkenet som en «lukket avdeling» i hyttas bakkant. Her åpner vi opp, trekker kjøkkenet fram og får det på plass som en viktig del av oppholdsrommet, den sosiale sonen.

5C7A2216
Ut med små rutede vinduer, inn med større vindusflater. Dette er et vanlig grep fra Eventyrlig Oppussing-teamet.

10-15 finalekandidater

Selv om mye må improviseres i et eventyrlig-prosjekt, kommer teamet til stedet med en klar plan for hvordan hytta skal omskapes til å bli et moderne fristed for familien. 

- Vi besøker alle de 10-15 finalekandidatene, måler opp og skisser. Hytteeierne får beskjed om å holde seg langt unna mens vi diskuterer! Vi blir som regel enige på stedet om hva som skal gjøres, forteller Ole. Siste kritiske spørsmålet er alltid: Greier vi dette på fire dager?

5C7A2190
På dag to i filmingen av neste episode er det nesten ikke til å skjønne at hytta skal være innflyttingsklar to-tre dager seinere.

Ofte slektshytter

Oppussingsprosjektene er ofte en slektshytte med mye sjel. Men så møter den gamle hytta en ny generasjons forventninger. Manko på skapplass, små ruter, lite lys og upraktisk romløsning er typisk. Det er slike utfordringer oppusserne fra TV3 digger.

- Vi elsker å lete fram gode løsningene og finne på noe spennende. Programmet skal jo først og fremst levere en god tv-opplevelse, sier Ole. 

- Bare følg med når programmet kommer i september! Peisen vil bli en attraksjon i denne hytta. Garantert, sier han med stø overbevisning.

Han er sikker på at også dette prosjektet kommer til å gi tv-seerne nye impulser og ideer. Peisløsningen de har valgt, har han ikke vært med på lage noe annet sted.

- Bare følg med når programmet kommer i september! Peisen vil bli en attraksjon i denne hytta. Garantert, sier han med stø overbevisning. 

5C7A2116
Når den fornyede 70-tallshytta i Vågå kommer på TV3 i september, vil nok, vil mange se nye toner fra Halvor Bakke og hans stylist Berit Vildalen (bildet).

Blitt noen smeller!

- Overraskelser er vel ikke til å unngå?

- Vi har gått på noen smeller, ja, ler de to tv-snekkerne. 

De husker særlig godt en vakkert beliggende hytte 1000 meter over havet. Teamet ville blant annet åpne den ene gavlveggen for å sette inn nye store vinduer mot den fine utsikten. Som vanlig var hytta grundig undersøkt før hele det 14-15 mann store crewet med håndverkere og tv-folk banet seg vei inn. Så viste det seg at veggpanelet skjulte en høy, kompakt Leca-vegg.

- Planen sprakk med dunder og brak. Veggen måtte hogges ned, taket avstives. Det kostet oss vel halvannen dag ekstra med hard jobbing, forteller de to.

Bygger fire rom på messa

Å oppleve eiernes glede når hytta leveres tilbake er fantastisk stort, sier Ole og Torkel. 

- Vi har aldri opplevd annet enn lykkelige og begeistrete folk. Det er en fantastisk bonus for innsatsen.

Nå som jobben er gjort med første episode i høstens Eventyrlig Oppussing ser de fram til å møte publikum på Hyttemessen på X Meeting Point på Hellerudsletta.

- Vi kommer med hele Eventyrlig Oppussing-hengeren. Den er sprengfull av verktøy. Der har vi alt vi trenger for å kunne jobbe med morsomme prosjekter under hele Hyttemessen. På den 5x5 meter store scenen skal vi bygge fire rom: Soverom med seng og nattbord, bod med blant annet smarte oppbevaringsløsninger, stue og uterom - for å ha nevnt noe. Møbler lager vi også naturligvis, forteller de folkekjære oppusserne.

- Når soverommet er ferdig, håper vi Halvor har tid til å stikke innom og re opp sengene på soverommet, slik bare han kan, ymter Torkel.

5C7A2107
- Vi pleier å gjøre det så vanskelig for oss selv som vi bare kan, skratter tv-snekkerne Ole Rosén-Lystrup og Torkel Gjerset.
Publisert | Oppdatert 08. april 2022
Hyttemessen AS
c/o Miki Regnskap AS,
Thor Dahlsgate 1-3
3210 Sandefjord
Tlf: (+47) 93221823
Org.nr.: 912015378
Salgsvilkår