Fjellsnaret

Angsten for snømangel driver hyttebyggere til høyfjellet

Snøfattige vintre stresser skiglade hyttebyggere. Mange er ikke fornøyd før de har fått tak i en skikkelig høyfjellstomt rundt 1000 moh.

Selv med beskjedne endringer i temperaturen, vil nemlig snøvinteren på en rekke populære hyttedestinasjoner bli kortere.  Hvor mye sesongen vil bli redusert avhenger blant annet av om utslippsmålene i Paris-avtalen oppnås og om hvor du har hytte. Uansett: Skisesongen kommer gradvis til å bli amputert for mange rundt om i hytte-Norge. Dermed er det tomt og hytte høyt til fjells, gjerne på pluss/minus 1000 moh som gjelder for stadig flere.

Låvåshaugen -8 (1)
Låvåshaugen i Kvam – attraktivt hyttefelt i høyfjellet.

Høyt trykk i Gudbrandsdalen

Audun Skattebo, Tinde Hytters daglige leder, bekrefter at det er en påtakelig økning i etterspørselen etter tomter rundt 1000 meter over havet.

– Folk vil tydeligvis være trygge på at de får gode snøforhold gjennom vinteren også i framtida, sier Tinde-sjefen. De høyestliggende tomtene Tinde nå har i porteføljen ligger rundt 1000 moh på Hjerkinn, Kvamsfjellet, Gålå, Venabygdsfjellet og Beitostølen. Disse områdene viser år etter år sikre snøforhold i tillegg til flotte turmuligheter også sommerstid rett utenfor hyttedøra.

Beitostølen[1]
Beitostølen – alltid snøsikkert.

Nye felt kommer på Beitostølen

At hyttebyggerne vil til høyfjellet erfarer de også på Beitostølen. Pågangen etter tomter øverst oppe i fjellsiden er høy.

– Vi ser at de høyest liggende tomtene selges først. Dette er tomter som også er en del dyrere enn de som ligger noe lenger ned. På over­siden av riksveien skal det i dag godt gjøres å få tak i tomter til under 1,5 millioner kroner. Det er ytterst få igjen, sier Åshild Reien i Norske Fjellhytter til PÅ HYTTA.

Nye tomter på Beitostølen vil i det alt vesentlige komme nedenfor veien. Norske Fjellhytter har bare sju tomter igjen i sin del av Markahøvda og planlegger nå et helt nytt felt – Sørre Garli – nordvest for dette. De 60 ny tomtene ligger på 990-1000 moh.

Geir Prestegården
Her på toppen av skisenteret i Uvdal – 1000 moh – kommer 136 nye hyttetomter. Flere er allerede solgt, sier Geir Prestegården.

På toppen av Uvdal Skisenter

Også i Uvdal rigges det for storstilt hyttebygging i høyfjellet. Uvdal Skisenter har fått tilført 136 selveiertomter og ca 60 leilighetstomter i toppen av skisenteret. Mer enn femten tomter er allerede solgt i det attraktive området, som ligger 1000-1100 moh. Hardangervidda frister bare noen stavtak unna. Flere starter hyttebyggingen til sommeren. Dessuten er sju nye tomter nå lagt ut for salg i prisleiet 1 til 1.350 million kroner.

- De som bestemmer seg raskest belønnes med tomtearbeid til en verdi av 100.000 kroner, forteller Geir Prestegården til hytteavisen.no.

Totalt inngår 774 tomteenheter i den nye områdeplanen for Øvre Uvdal, som ble velsignet av kommunestyret i fjor vår.

- Planen som eies av Nore og Uvdal kommune, ble til via et tett samarbeid mellom kommunen, grunneierselskapet Miljøringen SA, og Masterplan Uvdal 2030.  Det var god stemning da planen ble vedtatt for snart ett år siden, sier Prestegården, som gjennom Miljøringen SA har jobbet iherdig for å få gjennom planen. 

Fjellsnaret
Slike vidder ligger utenfor rett utfor hyttedøra i Fjellsnaret.

Nye 151 tomter kommer i Fjellsnaret

”Kongelige” Fjellsnaret gjør klart for enda flere hyttebyggere. Bygging av infrastruktur til et helt nytt felt med 151 tomter starter i år.

Kronprinsparet og TV2-kjendis Harald Rønneberg har sørget for å gjøre Fjellsnaret godt kjent som hyttelokasjon. Kronprinsparet bygget her allerede for ti år siden da det første av feltene ble lagt ut med 67 tomter. Av disse er bare 11 for tida usolgte.

I Fjellsnaret 2 er 37 tomter av 63 ennå ikke solgt. Men Uvdal Utmarkslag ser framover og begynner nå altså med utbyggingen av infrastrukturen til det nye Fjellsnaret 3 hvor det totalt er 151 nye tomter.

Styreleder i Uvdal Utmarkslag, Bjørn Solheim, sier til hytteavisen.no at han er godt fornøyd med interessen fra hyttefolket for tida. Særlig begeistret er han for at Fjellsnaret later til å ha god appell til unge familier – hyttesetlere på 35 år pluss.Tomteprisene i Fjellsnaret ligger på 800.000 kroner til 1,8 million.

Hytter på 1100 moh på Vasstulan

Fra Fjellsnaret er turen kort til det tradisjonsrike høyfjellsområdet Vasstulan. Etter mange års planarbeid er klarsignal gitt for hyttebygging 1100 moh også her. Men det var en drøy prosess der kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til slutt overprøvde Fylkesmannens vedtak.

Rundt den gamle høyfjellsetra er 19 tomter gjort byggeklare. Hver tomt har plass til to bygninger pluss garasje. Et større areal er satt av for bygging av ni hytter i rekke og flere utleieleiligheter. 

Kevin Eikrehagen
- Oslo-folk og østlendinger forøvrig ønsker seg til høyfjellet mer enn noen gang, lyder rapporten fra Kevin Eikrehagen på Geilo.

Østlendingene tilbake på Geilo

- Oslo-folk og østlendinger ønsker seg til høyfjellet mer enn noen gang, fastslår markedsansvarlig Kevin Eikrehagen i Geilo Fjellandsby.  På Geilo er mesteparten av løypenettet over 1000 meter. Det er også tydelig at vi når ut med budskapet om at Geilo er Norges med komplette helårsdestinasjon. Mange har skjønt at det lønner seg å utvide sirkelen litt når de ser etter destinasjon for drømmehytta, mener han. Akkurat nå kjører du til Geilo på 2 timer og 45 minutter fra Sandvika.

På Solhovda - 1010 meter over havet - har han igjen bare ca 25 av feltets 68 tomter. Dette er tomter på ca 1,5 mål og med priser fra 1,9 - 3,5 millioner kroner.

- Dette er et flott hyttefelt med store tomter og langrennsløypene rett ved. Og så er du bare fem minutter unna sentrum om du har glemt rømme til fredagstacoen eller skal hente noen på togstasjonen, sier Kevin Eikrehagen.