playwood2

Lyst på hytte i treet? Nå kan guttedrømmen realiseres som byggesett!

Ikke en gang godt voksne menn gir opp guttedrømmen om hytte i tretoppen. Oslo-arkitektene  Jostein Bjørndal,  Anders Eidstuen  og Rune Ramfelt er intet unntak. De siste par årene har de i ledige stunder puslet med ideen om en prefabrikkert tretopphytte. Resultatet vises på Hyttemessen torsdag 9.-12. april.

Kulehytta vil få gamle guttehjerter til å banke heftig! Selv en alderstegen bestefar kan nå realisere sin barndoms hyttefantasi – for sine barnebarn, skriver bladet PÅ HYTTA. Arkitektenes modulbaserte kulehytte er seks-sju kvadratmeter stor og kan monteres oppe i et egnet tre bare på et par dager. Prototypen vises for første gang på Hyttemessen, naturligvis i sitt rette element – i et tre.

perspektiv wide
Har du en passe tomt med en voksen furu eller bjørk, ja, så kan dette godt bli ditt nye anneks eller gjesterom.

Vises live på Hellerudsetta

- Ja, inne i Hyttemessens lokaler på Exporama Senteret blir det ”plantet” et kraftig bjerketre og i dette vil vi heise opp den aller første utgaven av tretopphytta, forteller Jostein Bjørndal til PÅ HYTTA.

Den romskipsliknende gjenstanden hører absolutt hjemme ”i lufta”. Men tanken har ikke vært å lage en ufo, forsikrer arkitektene. Den runde formen er først og fremst valgt fordi den er gunstig med tanke på at hytta skal være enkel å produsere og montere for hyttekjøperen. Arkitektene har nemlig rigget seg for at produksjonen av Playwood kan industrialiseres.

- Ja, vi er klare for å sette den i produksjon. Prototypen er bygget i samarbeid med Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad og der er man klar for å ta prosjektet videre. Men først skal prototypen opp på en ”autentisk trestamme” og interessen loddes. Det skjer første gang på Hyttemessen, forteller arkitektene Bjørndal og Ramfelt.

2014-06-20 11
Med tolv moduler som denne blir ”kulehytta” komplett.

Ikke bare for trær

De gleder seg til å møte hyttefolket og få deres reaksjon.

- Vi håper og tror hytta vil vekke til live gode følelser hos mange voksne. Gjennom tidene har jo hytte i treet har vært ”alle” gutters drøm. Jeg kjenner meg i hvert fall igjen i den drømmen, bekjenner Bjørndal muntert idet han setter fram modellen av ”Playwood”. Hytteeieren som for eksempel trenger et anneks, kan ha løsningen her.  Den interne familiekonkurransen om å få bo i ”tretoppen”, kommer garantert til å bli stor.

Man trenger nødvendigvis ikke montere ”kule-hytta” i et tre heller.

- Det er jo ikke ruvende trær med rett stamme på alle hyttetomter. Konstruksjonen er derfor slik at hytta godt kan monteres på bakken, for eksempel som anneks eller lysthus. Ønsker man å la den ”sveve”, kan det også lages en bakkefast konstruksjon som løfter den litt i været, sier Ramfelt.

Flere bruksområder

Playwood-skaperne ser for seg en rekke andre anvendelsesområder. På lekeplasser og campingplasser bør den kunne bli et nyttig og attraktivt tilskudd. Det går også godt an å se for seg ufoen i bruk innendørs, for eksempel i kontorlandskap der den kan anvendes som grupperom, stillerom, skrivestue eller kollokvierom.

Men den grunnleggende intensjonen er at hytta skal plasseres i naturen, kunne gi utsikt og et nytt perspektiv på omgivelsene.

Playwood-elementene bygges i finer, som er overflatebehandlet med vannfast Epoxy. En komplett hytte består av tolv båtformede moduler. Modulene kan være med eller uten vinduer. Én egen modul er laget for døråpningen. Vinduene er av plexiglass.

2014-07-22 15
Tretopphytta klar for montering på Hyttemessen på Hellerudsletta 9.-12. april. Ryde & Berg Orgelfabrikk i Fredrikstad har bygget prototypen. Utvendig er den behandlet med vannbestandig Epoxy.

Mot vær og vind

- Monteringen starter på bakkeplan. Etter hvert som prosessen skrider fram, heises hytta oppover trestammen. I topp og bunn skrus elementene fast i en jernklave, en ring som omslutter trestammen. Også elementene skrus ettertrykkelig sammen. Slik blir hytta tett mot vær og vind. Hytta heises opp og festes omhyggelig med wirer som er forankret oppe i treet. De jernkalvene oppe og nede sørger også for feste og stabilitet, forklarer de tre arkitektene.

Spesiallagede foringer mellom elementene sørger for at konstruksjonen er tett. En mansjett rundt stammen på toppen av konstruksjonen sørger for at regnvann ikke trenger inn i rommet.

Kanskje savner du et lite kjøkken der over bakken? Også det er under planlegging.

PLAYWOOD-fakta

  • Modulbasert hytte for montering i trær.
  • 3,5 meter i diameter, 6-7 kvadratmeter.
  • Sitteplass til inntil fire personer, sengeplass for inntil to. Overkøye gir plass til flere. Full ståhøyde.
  • Består av tolv moduler laget i finér. Overflatebehandlet med Epoxy.
  • Monteres av to-tre personer på et par dager.
  • Enkel å montere og demontere.