- Det flotteste prosjektet en familie kan satse på

Fjorårets hytte-boom fortsetter inn i 2016. Ekstremt lave lånerenter og elendige innskuddsrenter gjør valget enkelt for mange med hytteplaner: De satser pengene på fritidsboligen.

Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Som familieprosjekt er jo hyttekjøp noe av det flotteste man kan investere pengene i, sier Tore Bjørnstad. Sammen med Per Levik står han i spissen for Hyttemessen på Exporama Senteret på Hellerudsletta. Vårens store hyttefest finner sted 31. mars til 3. april.

Tore Bjørnstad 200212
- Hyttemessen er stedet hvor mange presenterer sine produktnyheter, sier Tore Bjørnstad.

Hyttefolket – de nye «settlerne»

- Prognosene forteller at titusenvis av nordmenn går med planer om å investere i hytte. På mange måter har vel tidspunktet for å realisere drømmen knapt vært bedre enn akkurat nå. I tillegg til gunstig finansiering, er konkurransen stor blant dem som har hytter og hyttetomter å selge, sier Bjørnstad.

Det blir åpenbart for alle som besøker Hyttemessen denne våren. En lang rekke leverandører og tomteutviklere er på plass når Nordens største messe for fritidsboliger åpner. En del av dem vil være å finne under destinasjonenes flagg og faner.

- Hytteregionene er blitt veldig profesjonelle i sin markedsføring. I år som i fjor satser mange av dem massivt med store og velutstyrte stands. Ingen skal være i tvil om at de betrakter hyttefolket som attraktive «innbyggere». Ganske særlig er de «ute etter» dem som nå er i ferd med å realisere hyttedrømmen sin for første gang – de nye «settlerne». Distriktene er veldig klar over hvilken viktig ressurs hyttefolket er for lokalt næringsliv og kommuneøkonomi, sier Per Levik.

Per Levik 2
- Svært lave innskuddsrenter, lave lånerenter og et lite oppløftende aksjemarked gjør at lysten til å investere i hytte er meget stor for tida, sier Per Levik i Hyttemessen.

Kjøper hytta på messen

Antallet utstillere levner liten tvil om at det er «høysesong» i hyttemarkedet.

- Fjorårets vårmesse var særdeles fyldig. I år har vi enda flere utstillere på plass. Jeg tør påstå at publikum har mye å glede seg til, sier Bjørnstad.   

Han synes det er interessant å være vitne til den begeistring og kjærlighet folk har for hytta.

- De formelig kjæler med den og er ganske rundhåndet med pengebruken. Svært ofte er hytta mer påkostet enn hverdagsboligen. På messa jakter folk på slikt som kan gjøre hyttelivet litt triveligere og litt enklere. Framfor alt er de opptatt av å pleie den materielt og bevare den til glede også for etterkommerne.

For de mange uten hytte er Hyttemessen på Hellerudsletta ofte stedet hvor de starter hytteplanleggingen eller gjør sine første sonderinger.

- Ja, noen tar skrittet fullt ut og setter navnet sitt på kontrakten nettopp her. Vi kommer til å få se det flere ganger dagene 31. mars til 3. april også, tror Bjørnstad.

Hytta – den stabile aksen

Exporama Senteret har vært et samlingssted for hytteinteresserte gjennom et par tiår. I årenes løp har titusenvis besøkt messene og mange hundre har truffet et av livets viktige valg nettopp her.

– Å kjøpe hytte er jo en av de absolutt viktigste beslutningene en familie gjør. Boliger blir det gjerne flere av i en families livssyklus. Hytta er derimot som regel den samlende og stabile aksen som familielivet roterer rundt, sier Per Levik.

Alle de store aktørene i den norske hyttebransjen er på plass når messen åpner torsdag etter påske.

- Vi er både på publikums og egne vegne glade for at hytteprodusentene og utstyrsleverandørene satser så massivt på Hyttemessen, sier Tore Bjørnstad.

Publisert | Oppdatert 15. februar 2016