5C7A5067

Prognosesenteret: - Hytte er en trygg investering

De siste års hytteboom fortsetter i 2018. Aldri har det vært så høy aktivitet på nybyggingsfronten, sier Prognosesenterets Bjørn Erik Øye til bladet Kapital.

I år er det like mange som planlegger hyttekjøp som i 2016 og 2017. 20 prosent av disse vil kjøpe nytt. Det er godt nytt for utbyggerne i fjellheimen, skriver Kapital. 

90.000 tomter er byggeklare

Det er de lave rentene og generelt gode tider i landet som ligger bak de siste års eventyrlige opptur i hyttemarkedet. Aldri før har så mange hytter skiftet eiere enn de to siste årene. Heller ikke har det vært igangsatt bygging av et større areal til nye fritidsboliger enn i 2017, skriver bladet.

Siden 2015 er det blitt omsatt rundt 11.000 hytter hvert år. Tallene til Prognose­senteret viser imidlertid at mer er på gang. I fjor ble det godkjent over 660.000 kvadratmeter nytt areal til fritidsboliger, en økning på fem prosent fra året før. Ikke siden topp­årene 2006 og 2007, altså før finanskrisen, har det blitt godkjent så mye areal til bygging av hytter og leiligheter til fritidsformål. Hele 90.000 nye tomter er ferdig regulert til fritidsbygg, viser Prognosesenterets tall.

Ingen tegn til nedtur

Til tross for den høye aktiviteten ser Prognosesenteret ingen tegn på en snarlig nedtur.

– Markedet koster på inn i 2018, selv om jeg har vanskelig for å tro at dette skal øke videre, for aktiviteten ligger på et veldig høyt nivå. Men det ser ut til å bli fortsatt hyggelige tider for hyttemarkedet i alle fall i inneværende år, sier Øye til Kapital.

84.000 husholdninger planlegger å kjøpe fritidsbolig.

– Det betyr at inn i 2018 er det like mange som har planer om å kjøpe hytte som det har vært de to foregående årene, sier Øye. Halvparten av disse ønsker å kjøpe ved sjøen, mens rundt 33 prosent ønsker å kjøpe på fjellet. Resten ønsker å kjøpe fritidseiendom i byene eller på innlandet. 

Hytte er en trygg investering

– Men vi tror at den andelen som ønsker å kjøpe ved sjøen, inneholder mange drømmere, sier han.

– Alt går i riktig retning, men renten vil kunne slå inn her på sikt selv om andelen som finansierer fullt ut er lavere enn på boligsiden. Nordmenn er opptatt av trygghet og hytteinvesteringen er en trygg investering, men man blir ikke rik av det. Man kan si at man får avkastning i form av bruk, sier Øye. 

Tips en venn Skriv ut