PÅ HYTTA 1/ 2021

Page 1

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Velkomme n

paahytta.no

NR 1 – VÅR 2021

HYTTEMES på Hellerud

24. - 26. s

til

SEN

sletta

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

eptember

2021

Kjedelig med alt som er i vater og lodd, synes handyman Rune Haraldsen

Sjarmen er en skakk og skjev 1970-tallshytte SIDE 6-8

HEDDA

HEDVIG

En klassiker på lag med naturen

Nyskapende med lys og luft

La oss sammen planlegge din nye hytte!


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Premium-peiser -til premium priser

Tatiana 997

JUVA Classic 18 1,16 tonn klebersteinspeis med hevedør Veil. 102 990,Messepris: 87 590,-

Mange varianter

EVA 992

Hette/overdel:

15% rabatt på alle varer

m/oppheng Veil. 90 990,Messepris:

77 390,-

Bygg din egen base!

Gjelder fra 8.

Hyttemesse

Realiser peisdrømmen med..

Lekre takhengte peiser fra Montpellier i Frankrike. Leveres i en rekke varianter og kan også kombineres med åpen peis/grillbord

-18. april

på nett, 10 d

ager i strekk

Romotop peispakker

!

Regin 500 Veil. 10 290,Messepris:

8 750,-

-Ikke klar for å handle akkurat nå?

Veil. priser fra:

40 938,-

-scan QR-koden og meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt rabattkoder

HEAT U 3G L 50.52.70, H240

Våre samarbeidende montører bygger din peis!

HEAT 3g L 88.50.01 H160

HEAT R 3g L 81.51.40 H240

-Scan og sjekk alle våre peispakker her

25

komplette pakker med alt du trenger

50 cm ved! 14

kW! Hjørnepeis

Rask varme!

1000B m/kleber

Esquina N

Veil. 45 290,Messepris: 38 590,-

Veil. 33 090,Messepris: 28 190,ekskl. vednisje

HEAT C 3g L 65.52.31 H240

Dreibar dør

DN 700 Classic Swing sort/grå Veil. 34 490,Messepris: 29 390,-

Peiser | Piper | Ovner | Matovn | Utevarme

Spesialister på peis og varme! Steinsrudvegen 7, 3840 Seljord | Tlf: 35 08 41 00 | post@seljordvarme.no

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 22

Følg oss på sosiale medier

Vi leverer over hele Norge!


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

På naturens premisser Den kanadiske naturen er vill, vakker og dramatisk – akkurat som i Norge. Våre forfedre var mestere i å tilpasse seg det harde klimaet og leve på naturens premisser. Det man lagde skulle vare i generasjoner. Disse bærekraftige verdiene ligger også til grunn for våre utemøbler.

with love for the originals

canadian-outdoor.no

VV Åå Rr 22002211 –– PPÅÅHHYYTTTTAA –– 33


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

INNHOLD

paahytta.no VÅR 2021

14

24

19

SELVBYGGENDE GAMMEL-ORDFØRER

DEN MODERNE DUGNADSGJENGEN

SELVBYGGERE PÅ ØVERSTE HYLLE

Han tegnet ved kjøkkenbordet, kappet alt ferdig i garasjen og bygde egenhendig på fjellet.

Nå er det slutt på å mobilisere idrettslaget for å få hyttematerialene fram til hyttetomta.

Den skiglade familien fikk tak i drømmetomta og bygde selv hytta 1000 meter oh i Uvdal.

&vær

i hytt

Stadig flere finansierer hytta med utleieinntekter FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Økonomiprofessor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole synes det er positivt at nordmenn begynner å forstå at utleie har mye for seg. De som ikke leier ut går glipp av en god ekstrainntekt, mener han. – Vi har en voksende kultur for utleie. Yngre eiere har et utpreget investeringssyn på hytta. Flere og flere av de over 50 som tradisjonelt har hatt et anstrengt forhold til å la fremmede få tilgang til ferieperlen, kommer også ut nå. Med økt fokus på leie av ulike kapitalgjenstander (bil, båt, sykkel etc), innser stadig flere at de kan få mye igjen for å la hytta bli benyttet av andre når de selv ikke bruker den, sier Andreassen. GOD EKSTRAINNTEKT Han karakteriserer hytter som død kapital med lav avkastning. Regner man på hvor mye man bruker hytta gjennom året, og hva den koster å holde, vil man fort se at utleie kan være en god ekstrainntekt, framholder han. – Vurderer man hytta som et investeringsobjekt på samme måte som aksjer eller penger i banken, kommer hytta heldig ut. Den har en verdiøkning over tid, og man betaler mindre skatt enn om pengene står på konto. Men leier man i tillegg ut hytta, vil den være en investering som gir god avkastning og som har lav risiko, sier Andreassen. De første 10.000 kronene du tjener på utleie er skattefrie. Inntektene du får etter dette beskattes i 2021 med 22 prosent av 85 prosent av leieinntektene. Leier du ut hytta for 100.000 kroner i året, koster det deg med andre ord bare 16.830 kroner i skatt. Dermed sitter du igjen med 83.170 kroner av 100.000 .

DOBLING AV UTLEIE TIL NORDMENN Kovid-situasjonen har rammet utleiesektoren hardt dette året. Svikten er stor i utleie til europeiske gjester, bekrefter daglig leder Pia Buen i Novasol. – Derimot ser vi en økning på 100% av nordmenn som booker hytte hjemme i Norge denne sesongen. Men vi er overbevist om at når grensene åpnes, så har vi det perfekte produktet med utleie av feriebolig. Selv om hun har ledige hytter til sommeren, ønsker Pia Buen flere hytter til utleie for å imøtekomme etterspørselen til ferien, samt når grensene åpnes igjen.

UNIK MEDIA AS, Thor Dahls gate 1 - 3, 3210 Sandefjord. post@paahytta.no Mobil 91 74 90 55 OPPLAG: 132.000 UTGIVER: Unik Media AS. PROSJEKTLEDER: Leif Magne Flemmen. TEKSTFORFATTERE: Leif Magne Flemmen og Marte Østmoe. TRYKK: Amedia Trykk AS

HVVøÅåsRr t 222000221119 ––– PPPÅÅÅHHHYYYTTTTTTAAA ––– 444


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

SKAN QR-KODEN OG ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Skan QR-koden med kameraet på telefonen din og registrer deg for å motta Cinderellas nyhetsbrev!

Foto: GettyImages

NÅR NATUREN KALLER Moderne og miljøvennlige toalettløsninger til hytte og fritid Når naturen kaller, er det godt med litt sivilisasjon. Cinderellas forbrenningstoaletter er i verdensklasse. De krever verken vann eller avløpstilkoblinger. De er luktfrie og miljøvennlige. Ingen avfallshåndtering, kun litt aske som må tømmes.

Enkelt å bruke Et forbrenningstoalett benytter høy temperatur til å forbrenne avfall til hygienisk aske. Et betjeningspanel gir beskjed når det er på tide å tømme askebeholderen. Så enkelt bruker man et Cinderella forbrenningstoalett:

1 Åpne lokket og en innebygd vifte starter automatisk Modeller for strøm eller gass

Ingen frostsikring

Krever lite plass

2 Sett inn en toalettpose - det skal

Kun aske som sluttprodukt

Barnesikkert

Enkel installasjon

3 Legg ned lokket når du er ferdig

Høy kapasitet, 3-4 besøk i timen

Trenger ikke vann/ avløpstilkoblinger

For hus, hytte og fritidsboliger

benyttes pose for hvert toalettbesøk 4 Trykk på “Start”-knappen og et gult lys tennes og indikerer at forbrenningsprosessen har startet. 5 Toalettet er klart for bruk igjen så snart neste bruker åpner lokket. Dette vil pause den pågående forbrenningen til toalettbesøket

Lær mer om Cinderella på www.cinderellaeco.com

er over og “Start”-knappen er trykket igjen.

HVVøÅåsRrt 22002119 –– PPÅÅHHYYTTTTAA –– 55


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO:LEIF MAGNE FLEMMEN

Oppussing på et år for TV-handyman Rune Haraldsen

Vil du ha stor tomt og god plass rundt deg, er det hytte fra 1970-tallet som er tingen!

Rune Haraldsen, snekkeren kjent fra Oppussing på en dag, var ikke i tvil om hva slags hytte familien skulle ha: En enkel, eldre hytte med sjarm og «potensiale». I Einarsetlie på Golsfjellet, like nedenfor Storefjell Høyfjellshotell fant han det ideelle prosjektet. – Rundt i fjellet er det jo titusenvis av slike hytter, sier Rune og peker rundt seg der vi står utenfor rundt 50 år gamle «Breidablikk». Bare se deg rundt. Nesten hele dette feltet består av hytter av eldre årgang. Men de fleste er godt holdt, pusset opp og gir den rammen rundt hyttelivet folk ønsker seg. Vi er mange slike som oss som trakter etter hytter som ligger for seg selv. Slike hvor du kan åpne vinduet uten å slå bort i naboen. Også samboer Eline Bjørnskau Andresen fryder seg over deres nye feriested på Golsfjellet. – Vi har fått det over all forventning fint her. Det er deilig å ha et fredfylt sted som ikke ligger vegg i vegg med en rekke andre hytter. Samtidig er det jo passe langt til naboene og kort vei til Storfjell Høyfjellshotell og alle de fasilitetene de har å by på der.

HADDE SUNKET 18 CM Det var i august i 2019 at Eline og han fikk tilslaget for 1,5 millioner kroner. Fagmannen var rimeligvis klar over alt som måtte gjøres for å få skikk på byggverket. Hytta var først og fremst skakk og skjev og måtte rettes opp før noe annet kunne gjøres. – Fundamentet er fra 1970-tallet og et godt stykke unna dagens krav. Hele hytta var vridd og det mest utsatte hjørnet hadde sunket 18 cm. Vi tok ut alle vinduene før vi satte i gang med å jekke den opp. Brukte for øvrig en helt vanlig biljekk. Å korrigere og utligne alt, lot seg ikke gjøre. Etterpå pumpet vi derfor 3-4 tonn avrettingsmasse ut over gulvflatene. De små vinduene i nordveggen, den som vender mot Storefjell, ble byttet ut med nye og store glassflater. Isolerglass, naturligvis. Skikkelige, store vinduer i fast ramme som isolerer mye bedre enn veggene, sier han. Rune har ikke nøyd seg med det! Siden kjøpet i fjor har han utvidet fra 70 kvadratmeter til 105, renovert og modernisert den opprinnelige hytta fullstendig innvendig. Nytt inngangsparti, boder og et tredje soverom er kommet til.

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 66


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

RUNE HARALDSEN: EN AV NORGES MEST KJENTE INFLUENSERE INNEN OPPUSSING OG INTERIØR. KJENT BLA FRA EVENTYRLIG OPPUSSING (TV3), OPPUSSING PÅ EN DAG (TVNORGE), NORSKE ROTEHJEM (TVNORGE). POPULÆR FOREDRAGSHOLDER.

Lek i snøen er typisk hytteaktivitet. Her er Lisa Bjørnskau Andresen (svigermor) og Rune ute med barna Eva (2) og Josefine (8).

INNEHAVER AV SELSKAPET ZENZORAMA SOM ER SPESIALISERT PÅ DEKORPUSS OG MIKROSEMENT.

Den «eventyrlige oppussingen» pågikk gjennom hele høsten og inn i vinteren. – Det har vært en kjempeartig prosess! Særlig morsomt har det vært å finne de rimelige og litt originale løsningene, sier Rune. Han peker på vegg- og takpanelet i stua. – Utvendig bordkledning alt sammen, ler han. Mye billigere enn å kjøpe høvlet, innvendig panel. Har vel ikke kostet meg mer enn 25.000-30.000 kroner. Jeg har droppet skjøting. Det blir finest slik, men liter mer avkapp blir det jo. Listene er i samme stil – jeg delte bare noen lengder. Ikke nødvendig å kjøpe listverk til 40-50 kroner meteren når det raskt og lett kan gjøres på denne måten. KJEDELIG MED ALT SOM ER RETT Rune gjør et poeng av at hytta til tross for alle de store grepene som er tatt, fortsatt er litt skjev hist og pist. – Se bare her, sier han og peker på gardina. Den henger jo loddrett, som gardiner skal, men du ser hvor skjev veggen er? Men sånt er en del av sjarmen med en eldre hytte, slår han muntert fast.

Svarte-Per er favoritten når Josefine (8) vil ha de voksne med på et slag kortspill.

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 77


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

HVORFOR IKKE BRUKE UTVENDIG KLEDNING INNE? INGEN SKJØTER, KUN HELE LENGDER.

TØFT OG RIMELIG KJØKKEN FRA IKEA

SIDEN HYTTA STADIG ER I BEVEGELSE ER DET BENYTTET FLEKSIBELT MIKROSEMENT I BADGULVET.

TIL OG MED SOPPEN BLE MED MATERIALET FRA EN RIVINGSKLAR HYTTE PÅ SKRIM. GODT Å SYNKE NED I HVER SIN STORE ØRELAPPSTOL NÅR BARNA HAR LAGT SEG.

RUNES FARFAR, KÅRE HARALDSEN, VAR EN HABIL TREDREIER. FATET ER

ETTER UTVIDELSEN HAR HYTTA NÅ TRE SOVEROM OG

DEKORERT AV GERD SCHULTZ.

I ALT TI OVERNATTINGSPLASSER.

– Og vi som trodde at skjevheter er det verste en snekker gir seg i kast med? – Ahh, sukker han. Alt som er rett er bare kjedelig! Det er når det skal «bygges skjevt» at en håndverker får vist hva ordentlig håndverk handler om. Samtidig som det gamle forbrenningstoalettet ble revet ut, koblet de hytta til det felles avløpssystemet som er etablert i grenda. Det hadde sin pris – drøyt 300.000 kroner. Men et komfortabelt bad og vannklosett var høyt prioritert. – På badgulvet har jeg lagt mikrosement over varmekablene. Det er et fantastisk smart materiale. Blandingen består av naturgummi og sement som gir en fleksibel overflate. Ingen fare for sprekker i fuger eller flis! I et gammelt byggverk av tre som er i stadig bevegelse, kan man ikke få et bedre materiale på et badgulv. Badveggene er pusset med samme materiale – utenpå membranen. GAMMEL VÆRSLITT PANEL PÅ BADET Kledningen som innrammer wc-hjørnet står imidlertid i sterk kontrast til det moderne inntrykket microsementen inngir: Gamle, patinerte og til dels mosegrodde fjøler!

– Jeg fikk rive dem fra ytterveggene på en gammel værslitt hytte på Skrim. Liker disse rustikke og slitte overflatene, bekjenner kjendis-snekkeren. Inngangspartiet er nytt med varmekabler i gulvet. I stedet for å kjøpe en ny grisedyr inngangsdør, fant han en pent brukt, prima dobbel ytterdør på finn.no. – Det var ingen ting å utsette på den. Selgeren slet med å få montert kodelås i den. Til slutt ga han opp og solgte hele greia for et par tusen kroner. Godt kjøp, ler han. Paret var opptatt av at prosjektet ikke måtte ese ut i høye kostnader. Kjøkkenet ble derfor kjøpt på Ikea. 50.000 kroner inkludert hvitevarer, melder Rune fornøyd. – Det er blitt mye jobb? – Jojo, men sånt som dette er bare moro å holde på med. – Og når du er ferdig med alt? – Skal man noen gang bli ferdig når man har hytte, da?

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 88


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

DEN NORSKE HYTTEDRØMMEN.

I snart 50 år har vi jobbet med den norske hyttedrømmen. Flere av våre modeller er klassikere i den norske fjellheimen. I dag har vi kanskje landets største utvalg av hytter på fjellet, i skogen og ved sjøen – alle med lidenskap for tradisjoner, soliditet og gode planløsninger. Det siste er kanskje vår største suksess. Vi kaller det Buen Original. Navnet sier noe om kvalitet, trygghet og langsiktighet, og er en garantist for at drømmen ikke bare lar seg realisere, men også tåler tidens tann. Våre dyktige medarbeidere finner du over hele Sør-Norge. Vi har kanskje hatt vårt beste år noensinne. Vi har mye på hjertet, og har mange nye ideer som skal lanseres i 2021.

VVÅå Rr 22002211 –– PPÅÅHHYYTTTTAA –– 99

buengruppen.no


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

GÅR DU MED HYTTEPLANER?

Har du 20 prosent av kjøpesummen går finansieringen som regel greit FOTO: SIGRID HAVIG BERGE

Å finansiere hytta er for mange av oss en grei sak. Bankene gir lån med sikkerhet både i selve fritidsboligen, eventuelt også i boligen hjemme. – Banken krever uansett 20 prosent egenkapital når folk vil ha lån til fritidsbolig, sier kunderådgiver i SpareBank 1 Hallingdal Valdres, Sissel Rogne. De resterende midlene – inn til 80 prosentene – gir banken med sikkerhet i fritidsboligen eller huset dere eventuelt har på hjemstedet. SpareBank 1 Hallingdal Valdres som har begge de to store hytteregionene som sitt primærområde, satser kraftig mot fritidsboligmarkedet for tida. Det kommer til uttrykk blant annet i at hyttekundene får de samme rentebetingelser som bolig-kjøperne. Det er slett ikke alle banker som gir samme betingelser til hyttekjøpere som til de som anskaffer bolig, mener hun. SATSER PÅ HYTTEKJØPERE Selv om hyttemarkedet er hett om dagen, sier Sissel at banken har stor kapasitet og tar uten problemer imot flere kunder som ønsker finansiering av fritidsboligen. – Dette er et av våre satsingsområder. Vi har åpne kontorer, flinke rådgivere og rask saksgang. Hos oss er det kort veg til beslutning, og når kunden søker lån via nett går det kjapt. Hennes inntrykk er at de fleste som tenker å kjøpe seg hytte har den egenkapitalen som trengs. Slik er det i hvert fall blant hytteeierne på Beitostølen hvor innslaget av høyinntektsgrupper nok er større enn mange andre steder. Det er her Sissel jobber. – Mitt inntrykk er at de fleste har god egenkapital, og at de enten tar opp et lån for å dekke resten av kapitalbehovet med pant i den nye fritidsboligen eller i egen bolig.

– Har folk 20 prosent egenkapital til hytta, er det som regel en smal sak for oss banken å dekke resten av lånebehovet, sier kunderådgiver Sissel Rogne i SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Her er hun i kjente omgivelser på populære Beitostølen.

Stort sett er de som tar opp fritidsboliglån folk som tenker å bruke hytta selv. Likevel hender det at flere fra samme familie finansierer kjøpet i fellesskap. Mange velger dessuten å leie ut når de selv ikke bruker fritidsboligen. KNYTTER SEG STERKERE TIL LOKALSAMFUNNET Sissel har jobbet i banken i 36 år og har mange lojale kunder. Særlig trofaste er de som først har tatt opp lån for så å bli totalkunder i Sparebank1 Hallingdal Valdres. Tradisjonelt har folk i stor grad hatt sine lån og innskudd i banken de har på hjemstedet. Desto hyggeligere synes hun det er at stadig flere av hytteeierne, de deltidsboende, knytter seg enda sterkere til lokalsamfunnet ved å bruke lokalbanken. – Noen får vi rett og slett et vennskapelig forhold til. De setter pris på at vi er tilstede og enkle å få kontakt med. Mange ser også fordelen ved at vi er representert med kontorer på flere store hyttedestinasjoner, sier Sissel Rogne. Ifølge tall fra Eiendom Norge ble det på landsbasis solgt 8 916 hytter i 2020. Det er en oppgang på 35,8 prosent fra 2019. Et betydelig antall av disse ligger i Valdres og Hallingdal, to av landets desidert mest ettertraktede hytteregioner. REKORD I HYTTESALG EiendomsMegler 1 Fjellmegleren i Hallingdal og Valdres hadde alene 51 prosent vekst i 2020. Det er ny vekstrekord for selskapet. Nærmere 80 prosent av salget dreier seg om fritidsboliger. – Vi hadde et fantastisk år i fjor, og den store aktiviteten i markedet har fortsatt for fullt inn i 2021, forteller Marita Espeseth Grønbrekk som er eiendomsmegler i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren. Firmaet har kontor i både Valdres og Hallingdal.

Hyttemarkedet boomer. – Nå er det høysesong så å si året rundt, forteller eiendomsmegler Marita Espeseth Grønbrekk.

– I Valdres solgte vi faktisk noen hytter i mars og april 2020, men det var naturlig nok stille og mye usikkerhet. Normalt er det høysesong rundt høstferien, og vinterferie – påske, men nå har det vært «høysesong» siden mai, sier hun.

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 00


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Løypelagspioneren i Hedalen Skal man få ting til å skje, er oppskriften å brette opp ermene og gå i gang på egen hånd. Som Line Wermundsen Mork, leder for Hedalen Løypelag gjennom 12 år, gjorde midt på 2000-tallet. Hyttefolkets hederspris 2020 går nettHyttefolkets Hederspris til Line Wermundsen Mork

opp den uslitelige ildsjelen fra Oslo med hytte i Hedalen. Hedersprisen tildeles personer som har gjort eller gjør en viktig og uegennyttig innsats for hyttefolket. Rundt omkring i hytte-Norge finnes mange entusiaster som står på for fellesskapet – både hytteeiere og bygdefolk. Denne innsatsen ønsker initiativtakerne til prisen, Hyttemessen og Hytteavisen, å løfte fram. FORBILLEDLIG VINNER – Line Wermundsen Mork, selv hytteeier, er en av dem som virkelig har trådt til for hyttefolk og bygdefolk i Hedalen. Wermundsen Mork har holdt ut som dugnadsleder og styreleder fra løypelaget ble startet, ja, før det. Da hun i fjor trakk seg fra ledervervet hadde hun stått i «jobben» gjennom 12 år. Hun er derfor en fortjent og forbilledlig vinner av hedersprisen, sier Per Levik på vegne av juryen.

Den har foruten Levik selv bestått av kollega Tore Bjørnstad og Leif Magne Flemmen, den siste fra hytteavisen.no. – 12 år i løypelaget får sannelig være nok, sier prisvinneren og henger på en mild latter. Det har vært morsomme men også arbeidsomme år. LØYPEFRITT OMRÅDE Da familiens hytte sto ferdig i 2003, var det ingen systematisk preparering av skiløyper i området. Vel, Røde Kors kjørte noen spor fra tid til annen. Men for sånne som Wermundsen Mork, som er langt over gjennomsnittet glad i å gå på ski, føltes behovet for gode løyper etter hvert påtrengende.

“Hyttefolkets HEDERSPRIS” Dugnadsarbeid og dugnadsånd er fremtredende kjennetegn ved norsk hytteliv. Hytteeierforeninger, lag, hytte-vel, organisasjoner og enkeltpersoner legger hvert år ned dager og uker med frivillig innsats til hytte-folkets beste. Ja, ikke minst nyter allmennheten mange steder godt av det arbeid hyttefolk gjør for fellesskapet. Hyttemessen, som er Nordens største og Hytteavisen.no, hyttefolkets digitale nyhetssted, ønsker å løfte fram og synliggjøre det brede og uegennyttige arbeidet som blir gjort. Vi har i den anledning innstiftet «Hyttefolkets HEDERSPRIS». «Hyttefolkets HEDERSPRIS» tildeles hvert år den eller de som på særlig fortjenstfullt vis har gjort en innsats for det folkelige, norske hyttelivet. Priskomiteen har for 2020 valgt å gi prisen til Line Wermundsen Mork, Hedalen løypelag.

BEGRUNNELSE Hytteeier Line Wermundsen Mork har fra starten for 14 år siden vært løypelagets entusiastiske, drivende og kreative leder. Løypelaget ble dannet på bakgrunn av et økende behov for bedre løyper og et utvidet løypenett. Gjennom forbilledlig organisering og samspill mellom hytteeiere, bygde-folk/grunneiere og næringsliv har Hedalen Løypelag bygget en robust organisasjon til hytte- og bygdefolks beste. Hedalen har ikke manglet ildsjeler i denne prosessen. Når «Hyttefolkets HEDERSPRIS 2020» tildeles Line Wermundsen Mork, er det som den fremste representanten for denne dugnadsånden.

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 11


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Styret fram til årsmøtet i Hedalen løypelag 2019: Fra venstre: Paul Terje Gundersen, Helge Nordby, Helga Perlestenbakken, Line Wermundsen Mork, Harald Kjensrud og Bjørn Vadholm.

Så en dag i 2004 – et stykke ute i dypsnøen – møtte hun en annen hytteeier. De ble enige om å ta et initiativ overfor kommunen. Dermed ble Mork invitert inn i en arbeidsgruppe, som etter en tid bestemte seg for å lage et løypelag hvor hun ble valgt til leder. – Hovedsaken ble naturligvis hvordan vi skulle skaffe kapital for å komme i gang. Vi trengte jo maskiner til dette. Kommunen kunne ikke bidra med noe. Området hadde heller ingen turistnæring med midler å skyte inn. Dette ville vi altså måtte finansiere selv. Andelstegning ble metoden. Hver av de rundt 500 hytteeierne i området, vi snakker om mange hyttefelt, ble tilskrevet og bedt om å bli med på fiansieringsdugnaden. 3000 kroner per hytte. BRED OPPSLUTNING Oppslutningen om initiativet var veldig positiv, husker Wermundsen Mork. Det lokale nettstedet hedalen.no var avgjørende for å promoterte prosjektet. – Hedalen.no var helt avgjørende for at vi fikk budskapet ut. Også de få bedriftene i Hedalen med den lokale hjørnesteinsbedriften Hedda Hytter i spissen, stilte velvillig opp. Siden alt var frivillig, gledet det oss at tilslutningen fra hytteeierne ble så stor, sier Wermundsen Mork. Snart hadde de en startkapital på mer enn en million kroner. Siden andelen følger hytteeieren og ikke hytta, kommer nye til også hver gang en hytte skifter eier. I tillegg til engangsavgiften kommer den årlige løypeavgiften som for tida er 1100 kroner. – For seks år siden kjøpte vi ny løypemaskin til over to millioner kroner – også denne gangen uten en eneste krone i lån! I sesongen kjøres den av det frivillige mannskapet vårt. En enestående fin og lojal gjeng på fire, som deler oppgaven mellom seg – to på hvert skift. Traseen er nemlig hele 12 mil lang og det tar 12 timer å kjøre den.

ÅRLIG KONSERT FOR SKILØYPER! Wermundsen Mork presiserer at det er mange som ivrer for løypelaget og gjør en stor innsats. Noe av det fine er at denne virksomheten er så sammenvevd med bygdesamfunnet og -kulturen. Hver «palmelørdag» arrangeres det for eksempel løypelagskonsert. Tiltaket er mektig populært tiltak blant bygdefolk og hyttefolk og gir stadig et viktig økonomisk bidrag til driften. Arne Heimestøl som driver hedalen.no, var den som fikk prosjektet i gang. – Mye administrasjon med et løypelag? – Ja, jeg innrømmer det. Noe er jo blitt enklere med årene, slikt som kommunikasjon via Facebook og sporing av løypemaskinen på Skisporet.no. I starten leste jeg for eksempel inn løype- og føremelding på telefonsvarer. Søknader om sponsormidler er en fundamental del av virksomheten. Og så må jo avtaler med grunneiere lages og vedlikeholdes. Det er mye å gjøre ut over å sette spor, sier prisvinneren. KOMMUNER MÅ TA MER ANSVAR I tillegg til den administrative delen av driften, har hun fra starten vært særlig engasjert i utarbeidelsen av kartmateriale og merking og stikking av løyper. Hedalen Løypelag var pilot da populære skisporet.no ble startet. – Vil løypelagene i det lange løp kunne drives slik som i Hedalen? – Jeg tror det offentlige etter hvert må ta et større ansvar. Da eiendomsskatten ble innført i hyttekommunen vår Sør-Aurdal, merket vi straks at det ble verre å hente inn midler fra hytteeierne. Med eiendomsskatt forventer folk at kommunen tar et større ansvar, blant annet for løypene, sier vinneren av Hyttefolkets Hederspris, Line Wermundsen Mork.

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 22


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Nærhet til Trillemarka Høystandard byggeklare tomter med avstand

Badevann Fiskevann Fine skiløyper

Velkommen til Søtelifjell Hyttegrend Et spennende hytteområde nær fantastiske Trillemarka, sør-vestvendt på Eggedal Vestfjell i Sigdal kommune. Omgitt av variert og vill natur i nærhet til Norges største vernede naturskogområde.

Les mer: www.søtelifjell.no

Lyst på personlig visning? Kontakt Bernt: Telefon: 900 81 266 Epost: bernt@diabas.no

BYGGET I TRE. SOM SKAPT FOR PUDDERSNØ.

Lynghø

Her inne blir du i ett med omgivelsene, gjennom store vinduer som visker bort skillet mellom deg og landskapet utenfor. Med åtte soveplasser fordelt på tre gode soverom, et stemningsfullt allrom med kjøkken og stue – og en smart sportsbod, er dette en familiehytte som tar godt vare på det aktive livet rundt veggene og de rolige, gode stundene innenfor. Våre hytter er bygget på solid håndverk og skogens egne råvarer, skapt for å tåle lunefullt nordisk vær år etter år. Med tre som vår arv, kombinert med moderne arkitektur tar vi ekstra godt vare på fritiden til hyttekundene våre. Last ned vår nye, digitale hyttekatalog gratis på boligpartner.no

VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 33


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Ordføreren tegnet, «prefabrikkerte» og bygde hele hytta på egen hånd

NEI,

JEG HAR IKKE PRØVD Å ETTERLIGNE NOEN SOM HELST ANNEN HYTTE. DENNE ER TEGNET HJEMME VED «KJØKKENBORDET», AKKURAT SLIK JEG VILLE HA DEN, SIER ILLEVOLD. Denne kraftige Dovre-ovnen gjør susen gjennom de kalde månedene, sier Illevold. Moderne rentbrennende ovner er også gjerrige på veden. VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 44


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Inger Karin Trøen og Norvald Illevolds hytte ligger bare et par hundre meter fra Sølen landskapsvernområde.

Garasjer brukes til det meste – lite til kjøretøy. Slik er det også hos Norvald Illevold. Han rygget bilen ut og fylte garasjen med snekkerutstyr i stedet. Noen måneder senere hadde han laget en komplett og byggeklar hytte der inne. Så bar det til fjells med lasset. – Jeg har slett ikke snekkererfaring. Men hvis du planlegger alt pinlig nøyaktig og lager skikkelige arbeidstegninger, er det rart hva du kan få til, ler Illevold. Han har vært ordfører i Rendalen gjennom tolv år. Ja, det var mens han ennå var ordfører han tok seg tid til hytteprosjektet i hyttefeltet Envola i Rendalen Østfjell. Han brukte ledige stunder i garasjen, målte og saget, sorterte og pakket. – Jeg sto og kappet gjennom hele vinteren. Det var ren helsebot i arbeidet. Ordførerferien gikk til å få hytta under tak, lukket og gjort alt klart for innredningsarbeidet. Det sies å være langt mellom selvbyggerne for tida. Enda sjeldnere er nok slike som tegner hele hytta selv, kapper, samler alt som trengs og til slutt setter den opp med egne hender. Like uvanlig er det nok å bygge en slike hytte på en tomt uten «offentlig» vann og elektrisitet. – Nei, her må vi ordne ordne med alt selv – skaffe vann og strøm. Men det er jo dette som er det «riktige» hyttelivet, da. Egentlig er det slik det bør gjøres i en tid der miljø og fotavtrykk står i fokus. Hvor mange sårbare fjellområder er ikke blitt varig skadet av voldsomme inngrep for å ordne vann og kloakk. HAN ER GODT FORNØYD MED SLUTTRESULTATET. – Det er en økonomisk måte å bygge på. Planlegges prosjektet skikkelig, ja, så unngår du avkapp og sløsing med materialer. Alle har jo sett hvor mye materialrester som ligger og driver på en byggeplass når snekkere er ferdig. Slik var det ikke her! I høyden et par biter, slår han fast.

For å slippe mygg og knott på soverommet har Illevold klekket ut denne løsningen, som gjør det mulig å ha vinduene åpne uten at insektene kommer seg inn. VVÅå Rr 22 00 22 11 –– PPÅÅ HH YY TT TTAA –– 11 55


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FAKTA OM ENVOLA HYTTEFELT: •

Hyttefelt i fjellterreng nær Sølen Landskapsvernområde i Rendalen Østfjell (820 moh).

Ligger langs Misterdalsveien. Avkjøring fra riksvei 30 i Øvre Rendalen.

Avstand fra Oslo 284 km, fra Elverum 147 km.

Tomter på ca 1,4 mål omgitt av friområder.

Tillatt bebyggelse: Tre bygninger med totalt bebygd areal på 210 kvm.

Området inviterer til allsidige friluftsaktiviteter, blant annet fiske, jakt og flere mil med preparerte skiløyper.

Vannforsyning fra vannposter (brønn), eller ved egen boring.

Fiskevollen, landets største innlandsfiskevær, er en av de nærliggende attraksjonene.

Soverom «skal» være små, mener hytteeieren. De skal jo bare brukes til søvn.

Det kan være kaldt på toalettet vinterstid, men en liten gassovn på veggen gjør susen.

Han hadde mange tanker i hodet da han satte seg ned for å tegne den nye familiehytta. Ett prinsipp var særlig viktig: Å ha et stort fellesareal. – Vi har tre soverom, men de har jeg gjort så små som mulig. Soverom skal jo være til å sove, ikke noe mer. Dermed har vi fått rigget oss til med ei stor stue som går i ett med spisestua/kjøkkenet. Siden hytta er uten innlagt strøm, fryser den ned mellom hvert besøk om vinteren. Likevel mener Illevold at det går raskt å varme den opp, selv på en bikkjekald januarkveld. På tre timer er den gjennomvarm. Han synes ikke det er så gærn´t. Den store Dovre-ovnen gjør jobben. Den har glass i sideveggen, så den tjener som peis også. Vanntanken han har inne i hyttas tekniske rom, tar 175 liter. Den må fylles hver gang de er på hytta. Vinterstid må den tømmes før de forlater den. Mange ville følt det som et slit å holde på slik, men ikke denne hytteeieren. ØKONOMISERER MED ALT: VEDEN, VANNET OG STRØMMEN. – Det går fint å hente vann i den vinteråpne vannposten grunneieren har satt opp i feltet. Jeg frakter vannet de par hundre meterne til hytteveggen med bilen. Her pumper jeg vannet inn i den innendørs tanken. Verre er det ikke, humrer Illevold.

Badet og dusjen står knapt tilbake for det mange av oss har hjemme. I garderoben rett innenfor entredøra, står også en stor og praktisk kombinert vedkasse/benk.

Kanskje er det noe av forklaringen på at han til slutt flyttet inn i en 150 kvm stor, moderne hytte i Rendalen Østfjell med en samlet kostnad på bare 1,3 millioner kroner. I tillegg kom 340.000 kroner for den 1,4 mål store tomta. Med terrasser og det hele er den bebygde flaten 210 kvm. I tillegg er det lov å bygge to annekser hvert på 30 kvm. HYTTELIVET GIR EN NY DIMENSJON Illevold er fornøyd med å ha fått en tomt som ligger bare et par hundre meter fra Sølen Landskapsvernområde. Mellom verneområdet og hans egen tomt kommer det ikke flere hytter. – Det er jo det som er noe av det mest overveldende her i fjellet – utsikten til det ruvende fjellmassivet Sølen, slår gamleordføreren fast. Gjennom karnappvinduene har han den rene widescreenopplevelsen av fjellnaturen. Viktig med store vinduer, sier han. – Det gjør noe med deg når du kommer til et sted som dette. På denne fredelige pletten overdøves ikke naturopplevelsen av bil- og maskinstøy, heller ikke av lysforurensning. Vi er heldige vi som kan ha fritidsboligen i et område som dette, sier Norvald Illevold nøkternt patriotisk.

– Når du selv må skaffe alt som trengs av vann og elektrisitet, lærer du fort at sløsing er en dårlig ide. VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 1 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Grønt hyttelån Vi gjør det mer lønnsomt å velge miljøvennlig - også på hytta. Sjekk ut våre gunstige vilkår for grønne lån på www.sb1.no/miljo

Priseksempel: Låner du 2.000.000 med effektiv rente på 1,39 % vil du totalt betale tilbake 2.361.530 over 25 år.

Tenker du på miljøet, tenker vi på deg!

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 1 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vi tilbyr spesialtilpasset møbler til din hytte eller bolig. Velkommen for en uforpliktende prat, tilbud og forslag til løsninger på ditt prosjekt. Vi tilbyr spesialtilpasset møbler til din hytte eller bolig. Velkommen for en uforpliktende prat, tilbud og forslag til løsninger på ditt prosjekt.

Vår utstilling og produksjon holder til i Uvdal, Numedal. Vår utstilling og produksjon holder til i Uvdal, Numedal.

AMIKA pelletsovn Ny pelletsovn med høy virkningsgrad. Stillegående vifte som effektivt fordeler luften rundt i huset. Enkel betjening med fjernkontroll, displayet på ovnen. Kan utstyres med wifi og app-styring. Fire modeller: hvit, sort, stein eller røde sidepaneler/topp. • Varmeeffekt: 8 kW • Forbruk: 0,6-1,8 kg/t • Pelletsbeholder: 15 kg

ROSA XXL stein Nyutviklet stilren kjøkkenkomfyr hvor siden er kledd med naturstein. Meget effektiv varmekilde for hus og hytter med stekeovn på hele 78 ltr. og egner seg meget godt til alle typer matlaging. Leveres i fire modeller: stein, sort, rød og hvit. • Varmeeffekt: 8,5 kW • Varmekapasitet: 244 m3

www.hr-maskin.no/kategori/vedkomfyr

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 1 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Luftens

arbeidshest gjør jobben!

– Ikke rart at stadig flere vil ha materialene til den nye hytta fraktet med helikopter. Det er kostnadseffektivt og etterlater jo ingen spor i naturen, sier Camilla Kastet i Helitrans. Her sammen med pilotene Dan Riber og Hans Petter Melland.

En gang i tida brukte dugnadsgjengen dager og uker på å bære byggematerialene gjennom ulendt terreng fram til hyttetomta. Når helikopteret AS350 – luftens arbeidshest – er i sving, løses oppgaven på noen timer. Helikopterassistert hyggebygging er i vinden. Stadig flere vil ha ha jobben gjort raskt og effektivt. Som hyttebyggeren på Kirkeøy på Hvaler. Hytta ligger bare 500 meter fra parkeringsplassen, men terrenget er kupert og ulendt. – For en generasjon eller to siden, hadde folk et annet forhold til tid. I våre dager skal alt skje raskt og effektivt, sier sales manager Camilla Kastet i Helitrans, et av landets største helikopterselskaper. I dag er hun med som hjelpemannskap når pilotene Hans Petter Melland og Dan Riber skal fly materialer, vinduer og alt som hører med til hytteprosjektet. DAGSPROGRAM: 45 LØFT Salgssjefen gjemmer seg nemlig ikke bak skjerm og tastatur. Rett som det er drar hun ut i felten og blir med på oppdrag ut fra en av Helitrans´ åtte faste baser. Det er viktig å vite hva det handler om, hvilke forhold pilotene arbeider under, forstå hverdagen deres. – Frakt av byggematerialer til hytter er en liten men viktig del av virksomheten vår. Artig at den er voksende. Stadig flere ser hvor effektivt det er å bruke helikopter. De store prosjektene er slikt som bygging av høyspentmaster og kabeltrekking. Men hytter er greie og hyggelige oppdrag å ta, sier Camilla der hun trekker remmer rundt en stabel med trelast. Rundt 45 løft stroppes og klargjøres. Lecablokker og materiell til grunnmurer var fraktet opp tidligere. VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 1 9

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

La dugnadsgjengen heller få en kopp kaffe:


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FAKTA:

DAN RIBER ER EN AV DE MEST ERFARNE PILOTENE I HELITRANS.

– Det er jo dette som er den mest omfattende jobben, sier Dan Riber (tv). Her stropper han lasten sammen med Hans Petter Melland. De veksler på jobben med å fly og koordinere løftene på lasteplassen.

– Jeg har tatt lastekurset, så jeg vet hvordan det skal gjøres, melder hun. Kurset er det samme som alle selskapets piloter må gjennomgå. Det er nemlig flygerne som vanligvis klargjør og sikrer pakkene før de kjapt og trygt flys avsted til byggeplassen. – Å flytte materialer og materiell fra lasteplass til byggetomt går raskt unna. Det som tar tid er å klargjøre alle løftene, sier Dan Riber. Piloten er en av veteranene i Helitrans og er fortrolig med alle slags oppdrag. Den ene dagen er han på Hvaler, den neste i høyfjellet. I dag betrakter han seg nærmest som en del av snekkerlaget. Prosessen er avhengig av god flyt mellom piloten og de som tar imot på bakken. HANDLER OM LOGISTIKK Håndverkerne på hyttetomta et stykke unna kommer fra Byggentreprenør Håkon Hansen. I spissen for arbeidslaget er prosjektleder Arild Jacobsen.

Helitrans har 17 AS350-helikoptre fra Airbus.

Max løftekapasitet 1360 kg. , mest effektiv vekt er 1000 kg.

Selskapets Bell 205 løfter 1850kg.

Åtte faste baser: OCC (Operation Control Center) på Trondheim Lufthavn Værnes styrer all trafikk ved de åtte faste basene spredt over landet: Alta, Tromsø, Narvik, Mo i Rana, Værnes, Kjeller, Stavanger og Sauda.

Helikoptertransport er skånsomt for naturen.

Høysesongen for helikoptertransport av hyttemateriell er fra april til skoleferien og et par måneder på høsten fra slutten av september.

Operatør er ansvarlig for alle tillatelser.

Helikopteres løfteevne er avhengig av lufttrykket, temperaturen, høyden over havet, mengden drivstoff ombord og hvordan vindforholdene er.

– Å arrangere innflyging av alt som trengs til hytta er først og fremst et spørsmål om logistikk. Det straffer seg grundig om du har glemt noe, sier prosjektleder Arild Jacobsen hos Byggentreprenør Håkon Hansen.

hytte for en byggherre som vil sette opp noe helt nytt. Å rydde tomta er en stor jobb i seg selv. RASKT, SKÅNSOMT FOR MILJØET, KOSTNADSEFFEKTIVT Mange momenter spiller inn når hyttebyggeren skal ta stilling til om helikopter er det han trenger. Ofte er transport på bakken rett og slett umulig. Tidsbruk er et annet. Redusert aktivitet på tomta og området rundt er dessuten skånsomt for omgivelsene. Hva det koster er heller ikke uvesentlig. De fleste har nok en forestilling om at helikoptertransport er dyre greier. Camilla mener den er svært kostnadseffektiv. – Det går himla raskt og er billigere enn man tror, nettopp fordi det er så mye jobb som gjøres på et minimum av tid. – Hva koster det så?

– Dette handler først og fremst om logistikk, sier Jacobsen. Hytteprodusenter og byggvareleverandører er etter hvert blitt flinke til å pakke og klargjøre leveransen for slike transporter. Men når vi først har så effektiv hjelp, gjelder det å huske alt og bruke den ressursen som helikopteret er, fullt ut. Vi passer på at også rørlegger og elektriker har kommet med alt de trenger – ferdig pakket. Jacobsen er svært godt fornøyd med samarbeidet med Helitrans.

– Variablene er så mange at det må vi regne på i hvert enkelt tilfelle. Prisen vil først og fremst avhenge av prosjektets omfang og avstanden mellom lasteplass og tomt. Dessuten kan hytteeieren selv eller prosjektlederen påvirke kostnaden gjennom grundig planlegging. Når det er sagt har prisene på helikoptertransport stått stille i mange år nå. Med grundig forberedelse i forkant gjør vi ca 25 løft i timen.

– Vi har for øyeblikket to hytter hvor vi baserer oss på at helikopteret frakter alt på plass. En ting er at det er særs effektivt. Et ekstra pluss er at helikopteret tar med seg skrot og avfall fra byggeplassen i retur. Som regel har vi revet en eldre

De som tar seg tid til skikkelig planlegging, får i hvert fall god uttelling, mener hun. De har også fått alt av møbler, inventar og eventuelle hvitevarer fram til lasteplassen.

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Polaris innsats

www.schiedel.no

NYHET!

Olavsbu

Se alle nyhetene og bestill katalog på: www.saltdalshytta.no

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring Hytta Varm med en løsning fra Sikom

I over 20 år har vi hjulpet hytteeiere med å komme frem til en varm og god hytte. Nå vil vi hjelpe deg? Besøk oss på Hyttemessen så viser vi deg hva som skal til for å få kontroll på:

Opplev Tindekvaliteten (->) Veiledning (->) Valgfrihet (->) Fagfolk (->) Trygghet Vi gjør det enklere å være hyttekjøper. Du får en komplett leveranse over grunnmur!

Strømforbruk Varmekabler Panelovner Innbruddsalarm Brannalarm

Sikom AS - Neptunveien 6 - 7652 Verdal Tlf: 740 85 960 - post@sikom.no - www.sikom.no

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

24. - 26. SEPTEMBER 2021

Ventetida er over. 24 .- 26. september er det endelig tid for hyttemesse på Hellerudsletta igjen.

VENTER TUSENVIS AV «HYTTEGALE» TIL HYTTEMESSEN PÅ HELLERUDSLETTA Aldri har folk vært så gærne etter å få seg fritidsbolig som nå! Tomter rives bort. Brukte hytter sprenger prisantydningen. Noen melder at «hyllene er tomme». Men det er tull. Hyttemessen viser hvor hyttene og tusenvis av tomter fortsatt er å finne! Arrangørene av Hyttemessen legger ikke skjul på at det har vært tungt å sitte på gjerdet under den vanvittige hyttebonanzaen vi har vært vitne til det siste tre kvart året. Men 24. - 26. september er det igjen klart for den store hyttefesten på X Meeting Point på Hellerudslettta.

GAMLE HYTTER FORNYES Messe-kompanjong Tore Bjørnstad mener det er spesielt interessant å registrere den overveldende interessen for brukte hytter. Også her har etterspørselen slått alle rekorder.

KLART FOR HYTTEFEST PÅ HELLERUDSLETTA! – Tro meg – vi har sparket utålmodig i grusen og ventet på dagen da vi kan gjenåpne, sier messegeneral Per Levik. Nå kribler det! 24. - 26. september lover vi en kjempemønstring av hytter, tomter, interiør, tjenester, utstyr – ja, så godt som alt som etterspørres. I format blir høstens utstilling fullt på høyde med de store vårmessene, sier han.

– Kjøp av hytte er en tung investering. Derfor har familiene tradisjonelt gitt seg god tid med valget av tomt, hytte og oppføring. Det siste året derimot har hyttepublikumet ikke kunnet få hytte raskt nok. Når weekender og ferier må tilbringes hjemme, har mange skjønt at det er «gull» å ha egen hytte å dra til. Blant bruktkjøperne kommer nå utvilsomt et stort behov for møbler, nytt inventar og materiell av forskjellig slag, tror Tore Bjørnstad.

Selv om tomter og hytter har vært omsatt i volum og hastigheter som aldri før, ligger store hytteområder ferdig regulert og venter på kjøpere. Hytteprodusentene står også klare, selv om det hos flere antakelig er lengre leveringstid enn normalt.

Hyttemessen har alltid vært den viktigste arenaen for lansering av nyheter. Slik blir det også denne gang, forsikrer messe-generalene. Og glem ikke at Hyttemessen alltid har vært et sted for å gjøre et skikkelig kupp, legger de til.

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Bygde drømmehytta med Google, stålkontroll og tålmodig egeninnsats! Kan folk Google seg til en sykdomsdiagnose, kan man vel alltids bygge hytte med Google også. Slik tenkte Kjersti Flogeland og Geir Klevstad. De googlet tegneprogram og formularer til det meste. Grunnlaget var så bra at kommunen innvilget Geir ansvarsrett for hele byggeprosessen. – Skulle vi ha råd til hytte på drømmetomta vi fant i Uvdal, måtte vi se bort fra alt som kalles typehytter og «nøkkelferdig». Totalbudsjettet vi la til grunn var på ca 3 millioner kroner. Derfor måtte vi legge egeninnsats i bunnen på alt vi ønsket oss, unntatt de oppgavene som krever autoriserte fagfolk, forteller hytteeierne Kjersti og Geir. De er begge lærere på Kongsberg, han ved idrettslinja på Kongsberg videregående skole, Kjersti lærer på Raumyr barneskole. SNØSIKKERT I «HJERTET» Den som har snøsikkerhet som mål, må høyt såvel til fjells som prismessig for å få tak i den riktige tomten. Høyt i Uvdal, nær toppen av skianlegget og på terskelen til snaufjellet, fant de drømmestedet - 1030 meter over havet. Her fra «Hjertet», som hyttefeltet kalles, har de fyrstelig utsikt blant annet til Dagalifjell og populære Fjellsnaret, hytteområdet der kronprinsparet er blant hytteboerne. Tomta de fikk hånd om er blant dem som ligger i det eiendomsmeglerne populært kaller fjellets «strandlinje». 1000-meterstomtene i høyden er nemlig ikke mange. Blant hyttebyggere som insisterer på snøsikkerhet, er de stadig mer etterspurte. – Siden råtomtene av naturlige grunner er dyre på steder som dette, måtte vi snu oss rundt og finne gode og rimelige løsninger for å realisere hyttedrømmen. Det betyr at vi selv skisset, tegnet og 3Dmodellerte hytta fra grunnen av, helt ned til stendernivå, forteller Geir. Paret hadde uttalige timer på tegneprogram, studerte planløsninger og stilvarianter. De fant noen som ikke var veldig ulik deres egne tanker. Impulser skaffet de også gjennom besøk i hyttene på Norsk Hyttesenter og på Hyttemessen på Hellerudsletta, hvor de i 2016 tinget på tomten. GJENNOM DEN TRAVLE BYGGEPERIODEN MED STOR EGENINNSATS, HAR DET IKKE BLITT TID TIL SÅ MANGE STUNDER SOM DENNE. TIL VENSTRE INGRID OG MORMOR TOVE. BAK TIL HØYRE KJERSTI, SÅ GEIR OG HELENE.

GOOGLET SEG TIL «ALT» En bred inspirasjonsbase lå derfor til grunn da de begynte å skisse på fritidsboligen sin. Hytta måtte passe inn i terrenget, ha et moderne uttrykk med vindusflater som åpnet opp for naturen rundt og ikke minst: Den måtte være lett å vedlikeholde. – På noen stadier, slikt som ansvarsrett og masseberegninger, er det vel ikke til komme unna at man trenger fagfolk?

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

KJØKKENET KJØPTE DE PÅ IKEA OG MONTERTE SELV.

– Selv om jeg ikke har noen formell faglig bakgrunn, har jeg lært mye gjennom egne byggeprosjekter og mente å ha god nok innsikt til å søke om ansvarsrett som selvbygger. Jeg brukte mye tid på Direktoratet for byggkvalitet og før papirene ble sendt, hadde jeg også gode møter med folkene i Nore og Uvdal kommune. Søknaden ble innvilget, smiler Geir fornøyd. Og massebregningene? Jo, de gjorde han også på egen hånd med god hjelp fra Ragnar i Steiner Teknisk Assistanse og XL-bygg i Uvdal. BARE HJELPSOMHET OG GODVILJE Alle anbudsdokumenter ble utarbeidet hjemme på pc-en.

– I budsjettet hadde vi satt av 30.000 kroner til kjøp av trapper. Som hjemmelaget kostet de oss i underkant av 2.000, forteller hyttebyggerne. Alt flisleggingsarbeid er også selvgjort. Fliser i hallen er lagt med nennsom hånd, likeså gulv og vegger i det store badet i første etasje. Badet ligger for øvrig lett tilgjengelig rett innenfor hoveddør og inngangsparti. Om så er skal man kunne «stampe inn» med hele vinterhabitten på. Eller ta familiens to gordonsettere direkte inn i dusjen. Tilknyttet badet er også en badstue. Ikke bare med pensel, men også avstryking med gamle t-skjorter og håndklær har Kjersti stått dagevis og beiset flerfoldige kilometer med panel.

– Geir har hatt stålkontroll på kostnadene hele veien, skyter Kjersti inn. Han er nysgjerrig og umåtelig nøyaktig. Derfor har prosjektet løpt uten særlige overskridelser. Underveis i byggeprosessen har de avsluttet hver eneste uke med å planlegge hva som skal skje neste uke/dager og gjort bestillinger deretter. Alt de selv kunne ha kontroll på, gikk etter planen. Tomteselgeren, Geir Prestegården, stilte et areal til disposisjon nede ved skianlegget. Her begynte byggherrene Geir og Ragnar i Steiner Teknisk Assistanse å snekre veggelementer, fullisolerte yttervegger. Etter noen uker kom Prestegården med lastebil og fraktet modulene til fjells. – Geir P er en typisk representant for den godviljen vi møter og støtten hyttebyggere får i Uvdal, sier Klevstad. Han tar kommunens administrasjon med i samme slengen. Råd og innspill underveis har vært av stor betydning. LAGET OGSÅ TRAPPENE SELV For å få fart i prosjektet fikk etablererne Steiner Teknisk Assistanse til å hjelpe til med å sette opp selve råbygget. Etter det har de selv stått på i helger og ferier, sent og tidlig. Også døtrene Ingrid (17) og Helene (13) har vært med og høstet sine første snekkererfaringer. Litt med fars og mors hjelp har de laget sine egne senger.

– Filler er best. Jeg ville unngå irritasjonen over å oppdage et og annet uheldig penselstrøk i etterkant, ler hun. Valget av farger ble tatt etter tålmodig prøvebeising hjemme: Tyrilin Stølsbrun på veggene, Tyrilin Never i taket. LISTEFRITT I ALLROMMET Paret var skjønt enige om at de ikke ville ha listverk over alt. I alle rom går veggpanelet derfor i ett med takpanelet. De innrømmer at det har vært et minutiøst arbeid å få endene til å møtes på denne måten. En habil snekker hadde nok gjort arbeidet vesentlig raskere, men det ville uten tvil kostet. Resultatet ble akkurat så bra som de ønsket. Hele familien liker best de litt mer «skarpe» turene innover snaufjellet på fjellski og med korrekt oppakning. – Vi er på høyfjellet på 1000-1200 meter over havet. Her får du som regel mye vind i fleisen og skal vite hva du holder på med når du setter avsted. Spade, kart, GPS, mat og drikke er alltid med i sekken, sier Geir. Gleden over dårlig vær kan ikke overvurderes, legger han til. Når uværet er som verst, finnes knapt noe triveligere sted enn å ha tilhold enn inne i den nye familiehytta.

Ikke bare sengene, men alt som familien med rimelighet kunne gjøre selv, har de utført for egen hånd. Også trappene. VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

VEGGER OG TAK ER BEISET MED MARNAR ROYAL VÆRGRÅ, SOM ETTER HVERT BLIR GRÅ SOM FJELLBJØRK.

1 – VI SATTE AV 30.000 TIL TRAPPER. SOM HJEMMELAGET KOSTET DE OSS BARE 1.600. 2 – BAD I 1.ETG VED INNGANGSPARTIET/GARDEROBEN. PRAKTISK SIDEN FAMILIEN HAR TO GORDONSETTERE SOM AV OG TIL TRENGER EN DUSJ. 3 – MOR OG FARS SOVEROM. SENGENE HAR DE LAGET SELV. TO BJELKEBITER KOM TIL NYTTE SOM NATTBORD. 4 –ÅPEN AVDELING FOR ALLE TYPER UTSTYR I HALLEN – RETT VED INNGANGSDØREN.

HYTTA ER TILPASSET TERRENGET OG TAKVINKELEN FØLGER BAKKEHELNINGEN.

RYDDIG PLASSERING AV SKI OG STAVER ER OFTE EN UTFORDRING I HYTTEFOLKS SKIBODER. SLIK HAR DE LØST SAKENE HOS FAMILIEN FLOGELAND/KLEVSTAD.

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Nordens største permanente hytteutstilling!

Velkommen til stedet hvor hyttefolk møtes og finner inspirasjon!

Våre smittverntiltak er til enhver tid i tråd med myndighetenes anbefalinger: • Scann QR-koden med din mobil utenfor hytta og registrer deg på vår smittesporing • Bank på, vent utenfor hytta til vertskapet ber deg inn • En kohort i hytta av gangen • Hold 2 meter avstand

• Det påkrevd med munnbind inne i hyttene • Benytte håndsprit som står utenfor døra • Overflater skal ikke berøres • Sjekk nettside/facebook for åpningstider under pandemien

Bygger varige verdier

Åpningstider:

Torsdag: 12–20. Fredag: 10–16. Lørdag: 10–16. Kragerudvn, 2020 Skjetten • norskhyttesenter.no • Facebook: @NorskHyttesenter

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: MARTE ØSTMOE

Å TA TOGET ER REISEROMANTIKK

Neste stasjon: Ustaoset Finnes det noe mer romantisk enn å forlate byen med sekken på ryggen og et par nypreparerte ski på skulderen? For så å sette seg på toget? Neste stopp: Ustaoset.

Appelsiner er fantastiske på tur og inneholder Påsken er tiden for krimlitteratur. Ta på deg Café Presttun byr på ekte, varm italiensk sjoko- Det skal ikke mye pynt til for å lage påskebåde væske, mat og vitaminer. Men jammen er den rette tenkehatten og forsøk å finne ut lade med valgfri topping. Med slikt mål i vente stemning på hytta. Men egg til frokost og fargerike egg på bordet, er nesten en selvfølge. kan man gå langt på ski. de også fine som påskedekor! hvem drapsmannen er.

– Tuuuut! Det er påsken 1911 og er spesialsignal lyder. Noen av passasjerene på Bergensbanen ber pent om å få stige av på den nyåpnede Ustaoset Stasjon. Allerede året etter er det flere som spør om det samme. Antallet stiger dag for dag. Et år går og nå forstår lokføreren at Ustaoset like gjerne kan bli et fast stopp på ruta. For ja, det er helt greit å ta bilen til fjells, men på toget kan du hvile, allerede starte å lese på den nye krimromanen eller smugknaske på kvikklunsjen. Toget tar deg trygt fra omtrent 0 til 990 meter over havet. EN FEST FOR SKIENE Faktisk er det selve stasjonen som har gitt stedet navnet Ustaoset. At flere og flere vil hit er ikke vanskelig å forstå. Fra å være et område der tre støler var plassert, er områder mellom Hallingskarvet og Hardangervidda i dag krydret med 900 hytter. Det er moderne hytter med vegger av glass og panorama i alle himmelretninger, men også tradisjonelle laftede hytter med historikk i tømmeret.

hjelp av kone og gode venner. Hit går det nypreparerte løypenett. Har du bil, er det mulig å kjøre hit. På Presttun er det liv og røre, ja, ikke bare vaffelrøre. Varm kakao får her helt nye høyder og lages av ekte italiensk sjokolade! Barna velge selv toppingen; marshmallows, salt karamell, non stop eller masse annet godt. De voksne velger kanskje heller dagens suppe, hjemmelaget pizza med elgkjøtt og smeltet lokal hvit geitost på toppen. Cafeen er blitt en veldig populær møteplass for hyttefolk, turister og lokalbefolkning og er godt besøkt vinter og sommer. Påske og Skarverenn-helgen er den travleste tiden. April er den faste datoen for denne storstilte skikonkurransen som faktisk kan skryte av å være et av verdens største skirenn. Under rennet kan det komme over 12200 mennesker innom Ustaoset. Er du ikke glad i konkurranser? Meld deg på i kategorien trim!

Felles for alle hytteeiere og hytte-leiere er et obligatorisk besøk på Café Presttun. Hytta drives av Hallingdal Hospitality AS med Øyvind Løvdok med god VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 2 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: MARTE ØSTMOE

PÅ USTAOSET FINNER VI LYKKEN 900 METER OVER HAVET.

Påskens beste kake av sitron og valmuefrø: 4 egg 100 g. Sukker ¾ dl solsikkeolje 225 g hvetemel 1 ts. Bakepulver en klype salt 5 ss. sitronsaft 2 ss. valmuefrø Skall av en sitron

Å GÅ PÅ TUR PÅ DAGTID ER NESTEN OBLIGATORISK, MEN INGENTING ER SOM Å GÅ UT PÅ TUR PÅ NATTA. SPESIELT I MÅNESKINN!

BIL ELLER TOG: Bil fra Bergen: Velg E16 og deretter riksvei 7 over Hardangervidda. Turen tar ca. 4 timer. Bil fra Oslo: Velg E16 deretter over på riksvei 7. Turen er beregnet til ca. 3,5 timer. Ønsker du å ta toget?: Fra Bergen 3 timer. Fra Oslo 4 timer.

La kaken avkjøles og pynt den g jerne med sitronglasur. 200 g. melis, sitronsaft fra ½ sitron og skall fra ½ sitron, evt. valmuefrø på toppen eller annen spiselig påskepynt. Fremgangsmåte: Sett på komfyren 180 grader. Pisk egg og sukker sammen, tilfør sitronsaft. Bland forsiktig i det tørre. Vend deretter og g jerne for hånd sitronsaft, valmuefrø og skall av sitron.

Kilder: https://banenoreiendom.no/ustaoset-stasjon https://banenoreiendom.no/ustaoset-stasjon https://banenoreiendom.no/ustaoset-stasjon http://www.skarverennet.no https://www.skigeilo.no https://www.brakar.no/rutetabeller-og-linjekart/ruter/

Stekes på 180 grader i 30 minutter.

RASKT NED OG FORT OPP Området rundt Ustaoset er også for dem som bare vil ned, ned, ned, for deretter å ta heisen opp. Satser du på Telemark eller slalåm? Fra Ustaoset bruker du 20 minutter med bil til trendy Geilo. Kom du med toget? Frykt ikke! Fra Ustaoset til Geilo går det også busser! På Geilo ligger alpinanleggene på begge dalsider. Hvilken bakke skal vi velge?

PÅSKEMORGEN SLUKKER SORGEN Påsken er jo ellers tiden for utkledning, rebuser og quiz. Ingen får påskeegg uten først å ha svart på en rekke spørsmål, tygget på blyanten og vandret rundt hytta et par tre ganger. Kanskje ser du også spor av påskeharen? Spørsmålene er mange, men når vi endelig er så heldige å holde påskeegget i hendene, er innholdet heldigvis ingen overraskelse! Påskemarsipan så klart!

Det viser seg at det går buss mellom bakkene og brått har du 21 ulike heiser å velge mellom, disse igjen er knyttet til et nettverk av løyper som tilfredsstiller alle nivå. For deg som ikke tok med slalåmskiene på skulderen til fjells er det en god idé å leie. Nå får du utstyr som passer både vekt og lengde, men husk også hjelm! Spesielt når vi kjører hopp- og kuleløyper. Se opp for Geiloparken Kikut og Geiloparken Havsdalen.

Når stuebordet dekkes for påskelammet, kakene er klare for kaffen og de første vårfregnene har kommet på nesa, da er det vanskelig å tenke på turen hjem mot byen. Likevel, når vi tenker oss om, mens vi på Ustaoset har snø til langt inn i sommermånedene, kan krokus og tulipaner være langt på vei der hjemme i Oslo eller Bergen.

Men ingenting skal hindre oss fra å ha litt gøy! Og hurra for nysnø, korte heiskøer og deilig logistikk!

Igjen står vi skiene på skulderen og sekken på ryggen. Børa er lettere nå som provianten ligger i magen. Og der snor en rød og velkjent fjellorm seg mot oss. Neste vinter skal vi tilbake, men jammen har vi ikke også litt hjemlengsel.

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 3 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

24.-26. september

X MEETING POINT

HELLERUDSLETTA

Endelig kan vi møtes på Hellerudsletta igjen! Høsten er en flott tid for hytteliv med turer i fjell og hei. Den nyttigste hytteturen du tar i høst er likevel til Hyttemessen på Hellerudsletta - Nordens største. Her finner du inspirasjon, ideer og se siste nytt. Ja, kjøpe deg tomt og splitter ny hytte kan du også, om du vil. Gode tilbud er selvsagt! For hyttefolk, med hyttefolk. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ÅPNINGSTIDER: FREDAG 12:00 - 19:00 / LØRDAG OG SØNDAG 10:00 - 17:00. INNGANG: KR 150

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

For mer informasjon, se www.hyttemessen.no

VÅ R 2 0 2 1 – PÅ H Y T TA – 3 1


350 KM MED FANTASTISKE KØFRIE SKILØYPER – rett utenfor hyttedøra! På Gamlestølen trenger du ikke jakte etter utsikt, sol eller snaufjell ViVi har har noen noen av av de de fineste fineste høyfjellstomtene høyfjellstomtene du du kan kan finne finne ii dag. dag. Utsikt, Utsikt, sol, sol, snaufjell, snaufjell, stier, stier, løypenett, løypenett, slalåmbakke, slalåmbakke, lekeplass lekeplass og og fotballøkke fotballøkke følger følger med med tomta tomta di! di! II tillegg tillegg har har vivi Fjellstogo Fjellstogo med med sin sin helt helt særegne særegne stil stil og og hjemmelaget hjemmelaget lokal lokal mat. mat. Jakte Jakte trenger trenger du du bare bare åå gjøre gjøre om om du du ønsker ønsker en en hare hare eller eller rypemiddag. rypemiddag. Gamlestølen Gamlestølen har har jaktterreng. jaktterreng. Hyttegrendene Hyttegrendene er er omgitt omgitt av av en en rekke rekke fjellvann fjellvann med med fiskemuligheter fiskemuligheter -- sommer sommer og og vinter! vinter!

TA KONTAKT FOR VISNING/PROSPEKT: tlf.: 905 28 953 kb@gamlestolen.no www.gamlestolen.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.