5C7A5310

Hytteskolen: Dette er spørsmålene vi vil ha svar på.

Hytta er selve innbegrepet av kos, ferie, samvær og ovale helger. Noen ganger er det også mye jobb. Mest jobb, vil noen mene. Det kan rett og slett være noe dritt, særlig når toalettene ikke fungerer og når urinen fryser.

Tekst og foto: Marte Østmoe

Hytta er et felles prosjekt og kan være spleisende, men når ting ikke fungerer, står utfordringene i kø. Hvorfor fungerer ikke snurredassen? Hvorfor kan vi ikke bare få innlagt vann og vannklosett? Og hvis vi har forbrenningstoalett, hvorfor må vi egentlig putte den posen nedi der? På Hytteskolen, Hyttetorgets populære akademi for hyttefolk, får «elevene» svar på det meste.

Bør jeg rive utedassen?

Svar: Nei! Har du snurredass og vifter som går på strøm, og strømmen går, eller du har anlegg som blir defekt, da er det lurt å ha en plan B. Det samme gjelder hvis du har besøk på ei hytte med Cindirella forbrenningstoalett. Forbrenningen tar ca. 90 minutter og kapasiteten kan være fem besøk i løpet av en time. Helst ikke mer. Utedassen kan være en god avlaster. PS: Det er ikke lov å bygge en utedass uten å søke kommunen, men det er lov å la den gamle stå! 

IMG_1586
Først gikk ekteparet Siw J. Haukaas og Knut H. Ødegaard Hytteskolen. Nå er de i gang med å bygge ny hytte i Telemark - uten innlagt vann og strøm. Foto: Privat

Hvilket toalett skal jeg velge?

Svar: Dette kommer an på type hytte. Har du strøm? Er det innlagt vann?

Hytteeiere uten strøm velger ofte forbrenningstoalett som går på gass. Dette forbrenner på høyere temperatur. Løsningen er også lett å montere.

Aqua Green er et enkelt vanntoalett som kun bruker 2 dl. pr. spyling. Det er ikke behov for rørlegger i monteringen av et slikt. Er det ikke innlagt vann i hytta, kan dette løses ved å ha en egen vannbeholder ved siden av toalettet.

Uansett løsning er dette en søknadspliktig sak! Her er det ulike regler i alle kommuner. Mange er redde for tette tanker og er derfor mer restriktive. 

Hvorfor lukter det?

Svar: Lufting, lufting og aller lufting. Det må være god lufting både inn og ut av baderommet. Best er det å ha et loddrett rør rett fra toalettet, opp og ut. 

Røret skal stikke minst 40 cm over takskjegget for å hindre nedslag av dårligluft.

Mange ønsker ikke et hvitt rør inne på toalettet, men med det samme røret får en knekk, eller føres vannrett ut og deretter opp, blir ventilasjonen dårligere. Siden kald luft er tyngre enn varm, kan vi oppleve at den varme luften presses tilbake i rørene og føres ut i rommet. Dermed får vi et nedslag og dårlig lukt på do. Ei elektrisk vifte, varmekabler og loddrette rør ut, gir duft-fri-garanti! 

Hvor kommer alle fluene fra?

Svar: Fluene legger egg i barken som vi gjerne har ved siden av snurredass. Barken er varmebehandlet, men eggene overlever og klekkes når barken bringes inn i et varmt rom. Ved bruk av seperasjonstoaletter blir fast og flytende skilt og dette nedsetter fluenes trivselsfaktorer. 

Hvorfor må vi ha en pose nede i forbrenningstoalettet?

Svar: Urinen inneholder mange salter som tærer på konstruksjonen og gir misfarging. Posen er med på å hode det våte og det faste samlet, neo som er hensiktsmessig med tanke på forbrenningen. Etter 90 minutter er alt blitt aske. 

Må tanken på snurredassen isoleres?

Svar: Det kommer an på hyttas geografiske plassering. Ligger hytta høyt og i et kaldt klima, anbefales vintermatte eller glavamatte slik at fukt og urin ikke fryser. Er det ikke strøm på hytta kan frostvæske tilføres i underkammer. 

Må jeg søke om alt jeg skal foreta meg på hytta?

Svar: Skal du sette inn nye toaletter er dette søknadspliktig. I alle kommuner ønsker man å beskytte grunnvannet sitt. Ser du bort i fra søknadsplikten kan resultatet bli en saftig bot! 

Fakta om Hytteskolen

  • Et gratistilbud fra Hyttetorget over hele Norge.
  • Det informeres om nye praktiske løsninger.
  • Tema kan være toalett, vann og avløp og energi på hytta.
  • Skolen varer ofte i 2 timer. De er åpent for spørsmål fra elevene og mulighet til diskusjon og utveksling av praksis og erfaring.