5C7A7727

Hyttearkitekt på messen: - Politikerne er fornøyd bare det er torvtak og små ruter

- Jeg er bekymret over utviklingen i mange hyttekommuner. Bare hyttene får torvtak og smårutede vinduer later politikerne til å være fornøyd. Om hytta er tilpasset tomt og terreng bryr de seg heller lite om.

Arkitekt Erik Collett har tatt med seg tegnebordet til Hyttemessen på Hellerudsletta. Her kan publikum se ham skisse prosjekter tilpasset forskjellige tomter og varierende topografi. En lang rekke fritidsboliger i fjell og ved sjø bærer hans signatur. Han reagerer sterkt på mye av det som skjer i norske hytteområder.

I konflikt med natur og topografi

- Ikke et vondt ord sagt om ferdighyttene. Men de er som regel tegnet for ideelle, flate tomter. Ute i terrenget er virkeligheten oftest en annen, og ferdighyttene kommer lett i konflikt med natur og topografi. Det er her arkitekter har noe å bidra med ved at hytter utformes og tilpasses tomtas unike egenskaper, sier arkitekten fra arkitektfirmaet Kritt i Oslo. Han nøler ikke med å karakterisere mange kommuners praksis som uvettig.

Viktig med tilpasning

Collett opplever at de fleste hyttebyggere som besøker Hyttemessen er ute etter ferdighytte.

- Bare et mindretall  som har byggeklar tomt, kommer hit og ser seg rundt etter en arkitekt. Like fullt har jeg fått mange hyggelige henvendelser her på messen. Men jeg håper først og fremst at jeg gjennom mitt nærvær her kan få gjort folk oppmerksom på hvor viktig det er at hytta de vil bygge er tilpasset terrenget.

Liker å gi kvalitet til folks hytteliv

- Arkitekt oppfattes lett som synonymt med ”kostbart prosjekt”?

- Vi arkitekter møter iblant den oppfatningen. Men dette er en fordom. Vi kan skape rimelige løsninger såvel som mer kostbare. Og glem ikke at vede å bruke arkitekt får oppdragsgiveren påvirke prosjektet sitt ned i minste detalj, om han og hun vil.

 

Kritt-arktekter tegner bygg i alle kategorier – smått og stort. Collett kaller seg generalist – han ønsker å kunne engasjere seg på alle nivåer.

- Men jeg liker til enhver tid å ha et hytteprosjekt eller flere å jobbe med. Det gir meg mye å få være med å gi kvalitet til det stedet hvor familien skal feriere og hente krefter til sine hverdager, sier Collett.

Tips en venn Skriv ut