5C7A1013

Hytteregionene satser massivt på vårens hyttemesse

Vårens store hyttemesse på Exporama Senteret på Hellerudsletta  tegner  til å bli enda større enn fjorårets. Rundt 180 utstillere har allerede sikret seg hallplass. Et tegn i tida er at de store hytteregionene satser stadig sterkere på Hyttemessen.

- Tendensen er helt klar: Destinasjonene forstår at Hyttemessen er en fortreffelig arena for å møte hytteinteresserte i det folkerike, sentrale østlandsområdet. Hyttebyggingen har stor samfunnsøkonomisk betydning i en rekke kommuner, spesielt i fjellregionene i Sør-Norge. Å

tiltrekke seg hyttefolk er derfor på mange måter «gull verdt» for distriktene, sier messeansvarlig Per Levik.

Hallingdal er størst

Hallingdal ser ut til å være det området som har de største ambisjonene på Hyttemessen, som arrangeres i dagene 31. mars til 3. april neste år.

- Blant destinasjonene er det Hallingdal som hittil har booket det største arealet, sier Levik. Men også andre attraktive regioner har bestemt seg for å gjøre seg godt synlige for hyttefolket. Både Valdres  og Numedal har tradisjon for å markedsføre seg  med flotte stands og mange lokale bedrifter. Også kjente destinasjoner som Skeikampen,  Eggedal og Midt-Gudbrandsdal kommer til å gjøre mye ut av seg på Hyttemessen, mener han.

- Men hvis Hyttemessen er blitt en arena for «regionkamp» er det vel fortsatt en del som mangler?

- Ja, Trysil, Engerdal og Lillehammer-området med Sjusjøen skulle man tro ville melde seg på i denne «konkurransen», men fra det hold har det vært stille til nå. Det samme gjelder det tradisjonsrike hyttefylket Telemark, som ser ut til å falt av lasset. Telemark har vært sterkt til stede i alle år. Det forbauser meg ikke rent lite at hyttenæringen i fylket tegner til å bli nesten usynlig på vårens messe.

Ny rekord?

Messen i fjor vår hadde rekordartet publikumsoppslutning, og de fleste utstillerne dro fra Hellerudsletta godt fornøyd med besøk og resultat. Foran vårens messe knytter det seg spenning til om de negative trendene i norsk næringsliv vil virke inn på interessen for å kjøpe og bygge hytte. Hyttemessens daglige leder, Tore Bjørnstad, tror hyttemarkedet påvirkes i mindre grad enn man skulle forvente.

- Hyttenæringen vil vel ikke være uberørt, men det er sider ved folks privatøkonomi som likevel taler for at interessen for å skaffe seg hytte ikke blir særlig svekket, sier Bjørnstad. Han peker på at rentenivået er rekordlavt og forventes å bli på historisk lavt nivå i flere år framover. Dessuten har det vist seg at svært mange hyttekjøpere har høy egenkapital når de går inn i et prosjekt.

- Selv om folk flest ikke kjøper hytte for å tjene penger på den, er den som investeringsobjekt i disse tider neppe dårligere enn penger som står på en bankkonto, sier Bjørnstad.

Han legger til at det i hvert fall synes som om hyttenæringen tar fatt på 2016 uten veldig store bekymringer.