5C7A5313[1]

2017: Flere velger å bygge hytte framfor bolig

Nå er det mer populært å bygge hytte enn enebolig. Ikke siden 2010 har det vært bygget flere hytter enn boliger.

Vil ha bolig, men velger hytte

I fjor begynte byggingen av 7.488 hytter og 7378 eneboliger her til lands. I perioden 2000-2017 økte hyttebyggingen med 60 prosent. Boligbyggingen derimot falt med 25 prosent i samme periode.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret gir overfor Bergens Tidende uttrykk for at mange som ønsker seg enebolig heller lever ut drømmen ved å skaffe seg hytte. 

Hytteprisen markert opp

– Flere av oss bor i leilighet, tettere på hverandre. Samtidig vet vi fra undersøkelser at mange ønsker å bo i enebolig på sikt, men rent praktisk kan det være vanskeligere å få til. Da er hytte et alternativ, sier øye til BT.

Endringen i markedet slår også ut i prisene. Mens hytteprisene på landsplan i fjor økte med åtte prosent, var økningen i eneboligmarkedet på bare 1,1 prosent. Til hyttesatsingens fordel taler også at det går an å skaffe seg helt ny, innflyttingsklar hytte for rundt 2,5 millioner kroner. En enebolig i sentralt strøk koster vesentlig mer, påpeker Øye. 

3 millioners-hytter går unna

Eiendomsmeglere gir overfor BT uttrykk for at de kjenner seg igjen i den økende interessen for hytter. Fredrik Nesslin, direktør for nybyggavdelingen til Eiendomsmegler Vest, forteller at familiehytter til rundt tre millioner kroner, går raskt unna.

– Tradisjonelt har flest barnefamiliar kjøpt hytte, sier Dag Johnny Johannessen i DNB Eiendom. I dag kan vi like gjerne selge hytte til et par i 50–60-åra. Det er nok fordi mange i den alderen også bor sentralt, uten særlig tilgang på fjell eller sjø, forklarer han.

Tips en venn Skriv ut