IMG_6831

Vestfold letter på byggerestriksjonene i 100-metersonen

Nå blir det lettere å få gjennomført byggeprosjekter innenfor 100-metersbeltet i strandsonen i Vestfold.

Etter at fylkestinget i Vestfold har vedtatt en kystsoneplan, står det klart at en del prosjekter ved sjøen nå blir lettere å gjennomføre. De nye retningslinjene gjør det

■ enklere å få behandlet og godkjent plan- og byggesaker i 100-metersbeltet langs sjøen.
■ enklere å si ja til tiltak i et område på fem meter rundt fritidsboliger.

Mønehøyden økes

Videre blir behovet for å søke dispensasjon mindre. Mange vil også oppleve den stor fordel ved at mønehøyden kan økes fra 4,5 meter til seks meter.

– Det vil bli enklere å få behandlet og godkjent plan- og byggesaker for de som har hytte i 100-metersbeltet eller i byggeområder, sier Torstein Kiil i Vestfold fylkeskommune, prosjektleder for kystsoneplanen.

Byggegrense nærmere sjøen

Kommunene er nødt til å innarbeide størstedelen av kystsoneplanen. Men mange av de nye retningslinjene må også tilpasses hver enkelt kommune, prosjektlederen.

– Framover får kommunene også lov til å legge byggegrensa nærmere sjøen. I dag ligger den i 100-metersbeltet. I områdene som er utbygd fra før, kan byggegrensa legges inntil femten meter fra sjøkanten, sier Torstein Kiil, Vestfold fylkeskommunes prosjektleder for kystsoneplanen til NRK Vestfold.

– Ikke slutt på konflikter

Bygging i strandsonen har vært et konfliktfelt mellom kommuner og fylkesmann gjennom en årrekke.

– Jeg tror ikke disse vil bli borte på tross av kystsoneplanen. Det er det for store verdier i kystsonen til, men vi håper de nye retningslinjene vil føre til at det blir noe mindre konflikter. Vi skal imidlertid ha mål om å redusere antall dispensasjoner, sier Kiil til NRK.