Ålhytta

Statlig pengedryss over hytteprosjekter i Hallingdal

Gjennom flere tiår har Ålhytta stått som et slags symbol for hyttekulturen i Hallingdal. Nå vil regionrådet for Hallingdal ha en arkitektkonkurranse for å finne den nye hytta, som kan representere dalføret i framtida.

Foto fra Ålhyttas hjemmeside

Kommunal- og moderniseringsdepartementet offentliggjorde i dag hvordan ni millioner kroner blir gitt i tilskudd til utviklingsprosjekter rundt omkring i fjell-Norge. Blant prosjektene som er tilgodesett er altså regionrådets planlagte arkitektkonkurranse.

Skal følge opp Ål-hyttas suksess

Ålhytta vant en tilsvarende konkurranse for over 50 år siden. Målet var å skape et hyttedesign som passet inn i fjellområdene. Det er god dekning for å si at hytta ble en suksess.

Premissene regionrådet legger til grunn er i følge Hallingdølen at vinnerutkastet skal danne grunnlaget for hvordan framtidshytta skal se ut og være tilpasset det grønne skiftet gjennom arkitektur, materialbruk, størrelse og plassering. 

Hytte for grønt skifte

Daglig leder for regionrådet og prosjektansvarlig for arkitektkonkurransen, Knut Arne Gurigard, er sier til Hallingdølen at dette ikke bare er et Hallingdal-prosjekt.

- No skal me utfordre arkitektar til å finne ein verdig arvtakar til Ålhytta og laga framtidas fjellhytte med utgangspunkt i miljøperspektivet og det grøne skiftet, sier Gurigard til avisa.

Høgevarde AS skal bygge vinnerutkastet, sannsynligvis i 2019. Høgevarde fikk forøvrig også en god slant av midlene statsråd Sanner delte ut i dag: 700.000 kroner ble gitt til prosjektet ”Ny fjelldestinasjon med fremtidens byggeløsninger”.

Tips en venn Skriv ut