IMG_1953

Stadig flere feirer jul på hytta: Innbyggertallet seksdobles i Øyer i julehøytiden!

Hytta er åpenbart det nye samlingsstedet når vi skal feire jul. I Øyer seksdobles kommunens innbyggertall i jula, forteller Lillehammer Byavis. Befolkningseksplosjonen avleses blant annet på vann- og strømforbruket! Vannforbruket er på topp klokka fem nyttårsaften. Da skal "alle" dusje!

Rådmann Sveinar Kildal sier til avisa at veksten i innbyggertall er vanskelig å dokumentere presis, men at flere parametre - også butikkbesøkene og de få hyttene med mørke vinduer - forteller at antall innbyggere i jula ligger et sted mellom 20.000 og 25.000. Han synes det er stas at så mange vil feire jul i kommunen.

Nå er folk på hytta fra jul til over nyttår

Tidligere tilbrakte hytteturistene romjula på hytta. Nå er trenden at familiene også bruker hytta til juleforberedelser, julefeiring, romjulskos og nyttårsfest, forteller byavisa.

- Nå bestilles det brøyting før jul, mens det i butikkene selges mer mel og sukker uka før jul enn tidligere, sier Kildal.

Hytteavisen forteller om den samme trenden (les her).

Voldsom omsetningsøkning

Øyvind Bøhmer, butikksjef i Coop Mega Hafjell, forteller at juleturistene gjør en merkbar forskjell i butikken.

- Vi får en økt omsetning i den perioden, og passer på både å fylle butikken for lokalbefolkningen og turistene. Vi har et bredt varesortiment året rundt, men tar inn noen andre varer for å tilfredsstille turistene, sier Bøhmer. Kiwi øker omsetningen med 40 prosent når juleturistene inntar kommunen og køen gjennom kassen ofte blir tre ganger så lang som normalt.

Nyttårsaften klokka fem skal alle dusje!

Med den enorme befolkningsveksten har kommunen også måttet gjøre grep for å ivareta de nesten 30.000 som ønsker å dusje på nyttårsaften.

- Toppforbruket er nyttårsaften klokken fem, da skal «alle» i Øyer kommune dusje, forteller rådmann Kildal. Da må det lokale vannverket levere 3000 liter vann i minuttet. Vi har dimensjonert hele vann- og avløpssystemet så de kan ta toppene i Hafjell. Vårt system dekker for 30.000, og det må vi ha på plass for å møte de kravene som stilles til oss fra hyttefolket. 30.000 tilsier jo at vårt system kunne ivaretatt alle i Lillehammer kommune, sier rådmannen til byavisa.