Fjellsnaret

Slik går du fram for å få råd til å kjøpe egen familiehytte

Februar er måned for hyttedrømmer. Friske familieopplevelser i snørikt vinterlandskap lokker. Men hvordan får du råd til å kjøpe din egen hytte?

- Vi har stor pågang fra kunder som sonderer terrenget i forhold til å kjøpe seg hytte, sier finansrådgiver Jorid Hendricks i DNB på Majorstua i Oslo. Hvor dyr hytte du kan kjøpe avhenger av hvor mye lån du har mulighet til å betjene på en forsvarlig måte.

– Du må også kunne stille sikkerhet i form av egenkapital, så du kan tåle et prisfall på boligen eller hytta.

jorid (1)
Finansrådgiver Jorid Hendricks forteller at mange flere har råd til hyttedrømmen nå fordi boligene har steget mye i verdi. – Men det er viktig ikke å ta for høy risiko sier hun.

Unngå økonomisk mareritt

Den løpende inntekten deres må være høy nok til å betjene lånet, og tåle en renteoppgang. Etter den nye forskriften fra myndighetene skal heller ikke husholdningens totale gjeld overstige fem ganger inntekt, og det kan selvsagt påvirke, påpeker finansrådgiveren.

– Er du usikker på hvor mye dere kan betjene på en komfortabel måte, så anbefaler jeg dere å ta kontakt med en finansrådgiver for å finne ut hva dere kan leve med uten for høy risiko. Gjør du et godt forarbeid kan hyttedrømmen gå i oppfyllelse uten å bli et økonomisk mareritt, sier Hendricks.

 Boligen kan være nøkkelen

Stadig flere av DNBs kunder ønsker å utnytte de verdier som ligger i egne boliger etter nærmere 20 år med prisoppgang i boligmarkedet.

– Spesielt blant foreldregenerasjonen på 40+ år er det mange som sitter på godt nedbetalte boliger og har lav gjeld. La oss si at dere bor i en enebolig eller et rekkehus som er verdt 6-7 millioner kroner, og at boliglånet er godt nedbetalt. Gjelden er nå er på totalt 1,5 millioner. Da har du en «ledig sikkerhet» i boligverdien på 4-5 millioner. Det kan fungere som egenkapital overfor banken når du søker om mer lån, forklarer finansrådgiveren.

- Hvordan gå jeg fram rent praktisk for å få lån?

- Du søker om lån til hytte på akkurat samme måte som du søker om boliglån, sier Hendricks. Du må dokumentere at du har sikkerhet (egenkapital), betalingsvilje og betalingsevne.

Orden i økonomien = ja til lån

Har du aldri misligholdt lån eller andre betalingsforpliktelser, samtidig som du har fast inntekt og god sikkerhet så er det normalt ikke noe problem å få lån.

Det første du bør ordne er å få tatt en verdivurdering på boligen din, og finne fram selvangivelsene til deg selv og medlåntaker. I enkelte tilfeller vil banken også be om lønnslipper fra de siste månedene.

Lån opp på boligen

Bor du i en lite belånt bolig i dag, er hennes råd å låne opp mer på boligen. Et økt boliglån vil normalt være rimeligere og enklere enn å ta opp et lån nummer to. Spesielt rammelån er veldig populært til et slikt formål, sier finansrådgiveren.

– Med et rammelån trenger du heller ikke søke om finansieringsbevis, som går ut på dato hver tredje måned. Det kan være praktisk, da vi vet folk i snitt bruker mellom ett og halvannet år å finne en hytte de vil ha.

Rammelån fungerer slik at en «låneramme» blir tilgjengeliggjort i nettbank, men kunden betaler verken renter/avdrag før pengene brukes. Et slikt lån kan imidlertid ikke være på høyere enn maks 60 prosent av boligens verdi.