5C7A5310

Saftig straff for å bygge hytte før godkjenning forelå

Kommunen mente firmaene som bygget hytta ikke hadde godkjenningene på plass. Straffen: 230.000 kroner i overtredelsesgebyr.

Illustrasjonsfoto

Kommunen konstaterte i februar i fjor at det var kommet opp en hytte uten at det forelå noen tillatelse. Tiltaket var etter kommunens mening i strid med reguleringsplanen og avstandsreglene i plan- og bygningsloven. 24. februar 2016 påla kommunen stans i byggearbeidene med øyeblikkelig virkning. Flere dager etter befaringen skal det ifølge avisa Lister fortsatt ha vært arbeid på byggeplassen. 

Ikke så nøye før

– Fra gammelt av var man kanskje ikke så nøye på det, men det er en utvikling i de fleste kommunene at man retter mer og mer fokus på å følge med på at ting foregår på lovlig vis, sier plansjef Torhild Hessevik Eikeland i Lyngdal kommune til Lister. De siste årene har vi vært litt mer aktive når det gjelder å følge opp slike saker. Dette er den mest omfattende saken som er avsluttet så langt, sier hun. 

Entreprenør: - Uhørt

Kommunens vurdering at alle firmaene har opptrådt uaktsomt eller forsettlig, og at størrelsen på overtredelsesgebyrene står i rimelig forhold til uvertredelsene. Firmaene på sin side står sammen mot kommunen og melder at de kommer til å påklage vedtaket.

– Jeg ser at vi ikke skulle ha påbegynt byggingen av hytta før godkjennelsene var på plass. Samtidig har vi frister å forholde oss til, for å få ferdigstilt hyttene overfor våre kunder. Det kan ikke være slik at vi må vente i seks-sju måneder for å få en godkjennelse, sier en entreprenør til avisa Lister. Han mener begge parter har gjort feil i den aktuelle saken og at et overtredelsesgebyr på totalt 230.000 kroner er helt uhørt.