Beitostølen

Planer om hyttekjøp? Sjekk først om stedet har eiendomsskatt

Tenker du å kjøpe hytte? Da gjør du lurt i først å sjekke om hyttekommunen har eiendomsskatt. 

kristingyldenskog103
Leder for samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund, Kristin Gyldenskog.

- Denne lille øvelsen kan spare deg for flere tusen kroner i årlige utgifter, sier Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund. Hun er leder for samfunnsavdelingen.

Norske kommuner som har innført eiendomsskatt, kan fra årsskiftet frita hytteeiere fra denne skatten. Huseiernes Landsforbund mener det var på tide at lovendringen kom. Men om noen kommuner tar steget, gjenstår å se.

Hyttekommuner sier klart nei til skattefritak.

Hytteeiere får lite igjen 

Eiendomsskatten er stadig et stridstema i kommuner landet rundt. ”Urettferdig” og ”diskriminerende” er karakteristikker som går igjen. Ikke nok med det: Norges Hytteforbund la nylig fram dokumentasjon som viser at flere kommuners skattlegging av hytteeierne er direkte ulovlig.

Huseiernes Landsforbund synes ikke det er rart at hytteeiere er fortørnet over urimelighetene som framkommer i praktiseringen av eiendomsskatten.

- Mange hytteeiere får lite igjen av eiendomsskatten de betaler og har heller ingen innflytelse på kommunenes bruk av skattepengene. Det er forståelig at hytteeierne reagerer på denne melkingen, sier Gyldenskog.

Å kjøpe hytte i en kommune som ikke har ”hytteskatt”, mener hun kan være en effektiv måte å protestere på.

- Hvis alle hyttekjøpere velger å anskaffe hytte i kommuner som ikke har eiendomsskatt på fritidsboliger, kan det over tid føre til at flere kommuner vil avskaffe den, tror Gyldenskog.

Beitostølen
Har du hytte på Beitostølen, må du betale eiendomsskatt.

Øremerking en vei å gå

Huseiernes Landsforbund mener forutsetningen for å kreve eiendomsskatt fra hytteeiere må være at en del av skatteinntektene øremerkes til tiltak som både helårs- og deltidsinnbyggere har glede av. Noen kommuner viser allerede vei på dette området. Geilo er en kommune Gyldenskog trekker fram.

- Hol kommune har nesten dobbelt så mange hytter som boliger. Størsteparten av kommunens inntekter fra eiendomsskatten kommer fra hytteeiere - først og fremst på Geilo. 40 prosent av inntektene fra eiendomsskatten i kommunen er øremerket til utvikling av stier og skiløyper, tiltak som både helårs- og deltidsinnbyggere har glede av.

Øystre-Slidre i Oppland har også eiendomsskatt på hytter, og bruker tre millioner kroner i året på skiløyper.

- Slik bruk av skattemidler er til glede for både hytteeiere og fastboende, sier Gyldenskog. 

Raudalen
Har du hytte i Raudalen - noen få kilometer fra Beitostølen - slipper du eiendomsskatt.