5C7A1025_6029x4427

Oppkjøring av skiløyper skaper betent strid i Tuddal

Bare noen meter skiløyper var det som skulle til for å grise til forholdet mellom grunneiere, løypelagere og hytteeiere i Tuddal. – Nå har det skyet over i hodene til enkelte, sier Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Den betente konflikten bunner i at en gruppe grunneiere har gått sammen om å nekte løypekjøring på til sammen syv sentrale strekninger. Et sammenhengende løypenettet er dermed i praksis rasert. Til og med den populære og familievennlige Sjåvatnrunden er nå stengt for løypemaskinen. 

30 kroner - eller én?

Grunneiernes avvisning av løypekjøring i utmarka deres bunner i at deres krav til økonomisk kompensasjon ikke er innfridd. Kravet skal ha vært på 30 kroner per løypemeter, et beløp som ifølge hyttelaget nå skal ha blitt senket til 10 kroner.

- 10 kroner er fortsatt mange ganger så høyt som det man betaler for hovedløypene på Geilo eller NM-løypene på Beitostølen, sier Bringsvor. Han mener ”satsen” må være 1-2 kroner.

Men der er ikke de aktuelle grunneierne. Forhandlingene er brutt og skiglade hytteeiere ser ut til å måtte gå langt for å få sammenhengende, preparerte løyper.

Trist konflikt

- Det er trist at en konflikt kan eskalere på denne måten, sukker Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag i en kronikk i avisa Telen. Grunneiere, hyttefolk og fastboende mistror og mistenkeliggjør hverandre. Voksne mennesker omtaler naboene sine på en måte som hadde gitt umiddelbar husarrest der jeg kommer fra, skriver han.

Norsk Hyttelag mener ikke at ønsket om kompensasjon i seg selv er urimelig. Når løypene vokser i både lengde og bredde og løypelaget profesjonaliseres, er det naturlig at forholdet til grunneiere også blir formalisert. Det kritiske spørsmålet er hva som er et rettmessig krav fra grunneiere.

Uten hyttene, stanser Hjartdal

Å legge til rette for skiløyper er ikke en lovpålagt kommunal oppgave. Likevel er det helt klart at skiløyper er en primæroppgave for en kommune som Hjartdal med flere hytter enn boliger – og med store inntekter fra eiendomsskatt på fritidsbolig. Uten hyttene stanser kommunen, og skiløypene er en vesentlig del av kommunens tilbud til hyttefolk, skriver Bringsvor.

Hyttelaget krever at Hjartdal snarest vedtar en konkret plan for hvor løypene skal gå. Ansvaret for både plan og gjennomføring ligger hos kommunen. 

Appell til ordføreren

- Dette er kanskje det viktigste du gjør i år, skriver Norsk Hyttelag henvendt til ordfører Bengt Halvard Odden. Bruk litt av eiendomsskatten på å skape fred og å gjenopprette Tuddals gode navn og rykte. Dette er like viktig som flerbrukshall og omsorgssenter!