Lars Meinert

Nyheter med appell til miljøbevisste hytteeiere

Hyttemessen er et populært lanseringssted for nye hyttemodeller og produkter for hyttefolket. På den "grønne fronten" kommer flere interessante nyheter med appell til miljøbevisste hytteeiere når messen åpner på Exporama Senteret 9. april. 

Lars Meinert
Solenergi-spesialisten og gründeren Lars Meinert kommer også i år til Hyttemessen med interessante nyheter for den miljøbevisste hytteeieren.

Selg overskuddsstrømmen

Blant nyvinningene som presenteres er solfangerløsninger, som tjener både miljøet og lommeboka. Hadelandsbedriften Zolas Energi kommer med en av dem. De viser blant annet et nytt solcellesystem, spesiallaget for at hytteeieren kan selge strømoverskuddet tilbake i el-nettet.

Micro inverter
Denne dingsen er det som kan gjøre hytta til et e-verk: Microinverteren. Den konverterer 12 volts strøm fra solcellepanelet til 230 volt.

Kjent teknologi

- Hytteeiere kan enkelt erstatte innkjøpt elektrisitet med strøm fra sollyset, mener Lars Meinert i Zolas Energi. Dette er kjent teknologi for tusenvis hytteeiere med  12-volts solcelleanlegg. Men nå gjør vi det altså lett også for hytteeiere med 230-voltsanlegg å produsere strøm til eget forbruk.

- Vel så viktig er det at anlegget i perioder hvor hytta trenger lite strøm sender overskuddsstrømmen i el-nettet. Slik blir hytteeieren også en kraftleverandør. Man trenger bare en ny strømmåler, men den monterer kraftleverandøren gratis, sier Meinert.

Hemmeligheten

Hemmeligheten i konseptet er en såkalt microinverter. Den monteres bak på solcellepanelet og som konverterer 12 volt til 230 volt. Solcellepanelene er for øvrig av høyere kvalitet enn de som til nå er blitt brukt på 12 volts-hytter.

Meinert lanserte i fjor sol-kombi-panelet som både puffer tørr varm luft inn i hytta og samtidig lader hyttas batterier. Løsningen ble en kjempe-hit blant hytteeierne i fjor. Tidligere måtte man ha to paneler på veggen - et for varmluft og ventilering og et for lading av batteriene. Kombi-løsningen blir nå også tilpasset 230-voltshyttene. 

Fullisolerte «Lego-klosser»

Miljøorientert - men i en noe annen gate - er Mjøselement. Bedriften lager fullisolerte bygningselementer, «legoklosser» som enkelt og raskt settes sammen i hele bygninger. En ny hytte på Sjusjøen er i sin helhet bygget med disse elementene.

- Den har egenskaper som gjør den nærmest til et passivhus. Energiforbruket er meget beskjedent, sier «gründeren» Per Mølstad.

Når det kommer til stykket er det de velkjente hyttemodellene og merkeproduktene i bransjen som nye hyttekjøpere likevel er mest opptatt av. De er som alltid på plass på messen, sier Tore Bjørnstad.  Han arrangerer messen sammen med Per Levik.