security camera

security camera

Hyttenaboer klaget på kameraovervåkning, lovlig sier Datatilsynet

Hytteovervåkning med kamera griper om seg. Selv om hytteeieren opplever økt trygghet, er det ikke gitt at naboer og andre som ferdes i området er like happy med overvåkningen. I sommer klaget hyttenaboer en hytteeier i Nalum i Larvik inn for Datatilsynet. Nå har Datatilsynet talt.

Hytteeieren satte tidligere i år opp overvåkingskameraer flere steder ved hytta. Kamerautplasseringen var kunngjort med skilt, slik loven krever. Imidlertid opplevde hyttenaboer kamerautplasseringen som overvåking og klaget kamerabruken inn til Datatilsynet. Nå foreligger tilsynets konklusjon: Kameraovervåkingen er ikke omfattet av personopplysningsloven. Bruken av kameraene på tomta ansees derfor ikke som lovstridig vurdert ut fra Datatilsynets myndighetsområde. Datatilsynet presiserer imidlertid at bruk av kameraovervåking kan være i strid med nabolovens § 2 eller straffbar etter straffeloven § 390a.

I drøyeste laget

Østlands-Posten omtalte saken i sommer. En hyttenabo mente filmingen var i drøyeste laget.

- Jeg vet ikke rekkevidden av kameraene, men hvis de filmer stien forbi eiendommen og badeskjæret som ligger utenfor Bondebrygga, så syntes jeg det er helt drøyt. Her bruker det å være mange som går turer, bader og soler seg hver eneste sommer, og nå risikerer de at alt blir filmet, sa vedkommende. Hun uttrykte ubehag ved tanken på at hennes ferdsel på sti og badeplasser ble overvåket.

Hærverkene har avtatt

Hytteeiernes advokat, Harald Bjelke Jr., uttaler til Østlands-Posten at kameraene ble satt opp etter forslag fra politiet. Eiendommen hadde vært utsatt for hærverk og kameraene har virket som ønsket: Hærverkene har avtatt.

Datatilsynet skal i følge Østlands-Posten ha endret praksis når det gjelder kameraovervåking. Det er formålet med kameraovervåkingen som er avgjørende, ikke hva den omfatter av privat eller offentlig grunn. Tidligere ble kameraovervåking ikke ble ansett som et privat formål hvis en privatpersons kamera fanget opp naboens eiendom, fellesområder eller offentlig vei.