5C7A1015

Undersøkelse: Hyttefolk flest foretrekker det enkle hyttelivet

Blant hyttefolket er det enkle hyttelivet fortsatt det dominerende.

Det viser en undersøkelse gjort av bladet Hytteliv i samarbeid med analysebyrået Ipsos. Av svarene kommer det fram at svært mange hytter har beskjeden størrelse. Sju av ti hytter er under 100 kvadratmeter. Hovedvekten ligger på størrelser mellom 51-100 kvadratmeter. De største hyttene eies av vestlendinger og Oslo-folk.

Hyttelivs redaktør
- Hytta skal fortsatt være annerledes enn hjemme, sier bladet Hyttelivs redaktør, Mette Karlsrud Stene-Johansen.

Nye hytter er 100 kvm pluss

Blant de nyere hyttene (under 10 år) er 46 prosent 100 kvadratmeter eller mer. Blant de eldre hyttene (11 år og mer) er kun 20 prosent over 100 kvadratmeter, framgår det av undersøkelsen.

Det finnes 430 000 hytter i Norge, og 65 prosent av disse hyttene har en verdi under 2,5 millioner kroner.

Hyttepalasser er marginalt

Undersøkelsen bekrefter det man allerede vet om strukturen i det norske hyttelivet, sier Hyttelivs redaktør Mette Karlsrud Stene-Johansen. Hyttepalasser, som de store hyttene har fått som betegnelse, er et marginalt fenomen. Det er det enklere hyttelivet som fremdeles leves blant størsteparten av hyttefolket.

Den største delen av de rimeligste hyttene, de som har en verdi under 1 million kroner, er eid av folk fra Trondheim og nordover.

Vedlikehold og oppgradering gjelder

Kun 6 prosent av respondentene har hytte med en verdi over 5 millioner. Nybygde hytter ligger i verdiklassen 2,5-5 millioner.

Familiehyttene og de som arves videre til nye generasjoner, dominerer i det norske hyttelandskapet.

- Her finner vi hovedgruppen av hytteeiere. Her er det vedlikehold og oppgradering som gjelder, men uten at hytta blir like stor som hjemmet. For selv om vi liker å oppgradere hytta med nye fasiliteter, og kanskje tilføre et anneks eller et ekstra rom, er hytta fremdeles et sted som skal være annerledes enn hjemme. Det bekreftes jevnlig av våre lesere, sier Hytteliv-redaktøren.

Kilde: Egmont Publishing