5C7A1739

Hot på messen: Mange vil ha solenergiboksen for 230 volts

Solenergiboksen, som sørger for strøm også til 230 voltsapparatene, selger godt på messen. 

- Interessen er fantastisk stor, sier Lars Meinert i Zolas AS som importerer den nye energiløsningen. Han er bare lei seg for at det er noen ukers leveringstid. Likevel er det mange som kjøper anlegget, som leverer strøm også til krevende apparater når du måtte trenge et.

Den som setter sin lit bare til solenergi har stort sett måttet gi avkall på velstandsapparater som håndmikser, hårføner, vaffeljern, støvsuger og mange andre kraftsaker på hytta. Aggregatet har vært og er den etablerte, men akk så upopulære nødløsningen. Det var i fjor. I år kan du skrote de gamle batteriene, parkere aggregatet kanskje for godt og fullt ut stole på sola – også til 230 volts-maskinene.

5C7A1752
- Denne enheten her gjør at du kan bruke nesten alle 230 voltsapparater på hytta, hevder Lars Meinert i Zolas Energi.

En 12 volts-revolusjon

- Dette er jo en liten revolusjon, sier solenergientusiasten Lars Meinert. Clayton power kommer til å forandre hyttelivet for mange hundre hytteeiere i tida som kommer.

- Åja?

- Litiumbatteriene har radikalt endret prinsippene for energilagring siden de kom for noen år siden. De er særdeles kraftfulle og gir bedre energiutnyttelse ved høyt forbruk enn tradisjonelle blybatterier. De har vært i bruk på mange områder i flere år, i Tesla-bilene for eksempel. Men batteriene har vært veldig, veldig dyre. For hytteeiere har det vært mye plunder med alt øvrig utstyr som trengs for å høste fordelene av litium: inverter, sikringer, regulator med mere.

Enkelt: Alt samlet i en ”kasse”

Meinert mener Clayton Power det første kompakte, høyytelses og litiumbaserte strømlagringsmediet for blant andre hyttefolk med solcellepaneler.

- Kompakt hvordan?

- Litiumbatteriene er selve clouet i løsningen. Prosjektet har vært å pakke alle de andre essensielle komponentene sammen med batteriet til en håndterbar enhet: Inverter (omformer fra 12 volt til 230), sikringsboks for 230 volt, regulator for 12 volt samt koblingsinnganger og - utganger. Alt elementene er kjent teknologi. Komponentene har bare ikke vært buntet sammen til en så komplett og kompakt enhet.

- ”Smartboks” som fikser ”alt”

Med denne boksen på 28 kilo kan man erstatte de to tradisjonelle og tunge blybatteriene (72 kilo), mener Meinert. Litiumbatteriets lagringskapasitet setter blybatterier fullstendig i skyggen.

- Selv har jeg tolv volt på hytta, og jeg måtte spørre meg: Hvor ellers finner jeg en energibase som tillater meg å plugge i vaffeljernet, støvsugeren eller vinkelsliperen og dure i vei uten å engste meg for at batteriene er paddeflate på et blunk?

Men denne smartboksen fikser altså ”alt”, bedyrer Meinert. Da mener han de fleste mindre og middelstore oppgaver hyttemannen- og kvinnen trenger å gjøre med 230 volts-maskinene sine. Et 230 volt/200 watts apparat kan for eksempel kjøre sammenhengende i fire og en halv time. Er det et krevende 1000 watts, holder anlegget i femti minutter.

5C7A1756
I bakkant er alle tilkoblingsmuligheter: Solcellelading inn, 12 volt ut, 230 volt inn og 230 volt ut.

Brukes av nødetater

- Det er denne ekstreme lagringskapasiteten som gjør at denne grå ”kassa” er i utstrakt bruk i nødetater og på arbeidsplasser i Danmark og Tyskland. Man slipper å drasse på et bensindrevet aggregat for å få utført raske operasjoner med el-verktøyet.

- Men så er batteriet flatt?

- Blybatterier lades langsomt opp og langsomt ut. Lithium lades raskere opp og tømmes raskere. Men det rommer altså en relativt større energimengde. Blybatterier skal ikke tappes under 50 prosent. Lithium kan kjøres helt flatt og lades fort opp igjen. Med et 270 watts solcellepanel er et uttappet litiumbatteri på topp igjen etter ca-……. Og har det hast med å få fullt batteri, ja så kan man jo plugge i kabelen og effektivt lade opp.

- Men også lithiumbatterier har sin begrensning?

- 12 volts-driften av hytta vil være bekymringsfri med denne løsningen. Solcellepanelet vedlikeholder energibanken i rikelig monn. En stor del av husholdningsapparatene kan altså også brukes, likeså håndverktøy. Du kan også koble til microbølgeovnen, om det er et must. Det skal svære el-maskiner til før denne melder pass.

- Hva så med de gamle batteriene?

- Nærmer de seg utskftning er valget greit. Har du kurante og gode blybatterier på hytta, kan de fint kobles sammen med et Clayton og derved øke strømkapitalen, sier solentusiasten Lars Meinert. Nå gleder han seg til å demonstrere apparatet for hyttefolket på Hyttemessen til våren.

FAKTA CLAYTON POWER

  • Kompakt energienhet som inneholder 12 volts 100 Ampers litium batteri, omformer 12v/230v, sikringsboks 230 volt, lader og regulator 12v, koblinger for all inn og utgående strøm.

  • Vekt 28 kg. Tilsvarende blybatterier 72 kg.

  • Lades direkte fra hyttas solcellepanel, alternativt med aggregat. Kan også lades i bil.

  • Lithium veier 1/3 av tradisjonelle batterier med samme mengde energi til rådighet.

  • Levetida er seks ganger lengre enn tradisjonelle blybatterier. Litium trenger ikke vedlikehold.

  • Brukstid:

  • 200W/230v: 4,5 timer

  • 500W/ 230v: 1 ¾ time

  • 1000W/230v:50 min.