IMG_8685

Han har bygget den optimale "12-voltshytta"

Solcelleentusiast Lars Meinert har bygget den optimale «12-voltshytta», også med gulvvarme.

IMG_8694
- Det er vanskelig å forstå at ikke folk flest bruker sola til å varme og tørke hytter og hus, helt gratis, sier Lars Meinert.

Meinert og hans Zolas energi er «alltid» representert på Hyttemessen. Så også når dørene åpnes i april.

- Jeg gleder meg simpelthen til å fortelle hvordan man kan skape den perfekte hytta uten å ha tilkoblet vann og 230 volt i veggen. Jeg tror faktisk enhver som kommer på besøk vil tenke at den nye hytta vår er som en hvilken som helst høystandardhytte. Man kan få til «alt» når man er venn med sola, ler Meinert.

5C7A8690
Selve gassbrenneren som varmer vannet til alle gulv, unntatt soverommene, er montert på badet. Installasjonen skjules bak et buet deksel.

Fra marerittopplevelse til drøm

Hytta ble totalskadd i en brann som brøt ut nattestid 22. desember 2016. Forsikringsoppgjøret gikk greit. Nå kunne ”teknokraten” som gjennom en årrekke har vært en foregangsmann for ”grønne løsninger” på hyttene, pakke all sin kunnskap om solcelleenergi, solfangere og ulike kraftpakker for strømløse hytter inn i en moderne hytte.

- I den nye hytta har vi alt vi trenger - godt med lys, et moderne kjøkken med varmt og kaldt trykkvann i springen, stekeovn med 230 volt fra eget anlegg, gassbasert komfyr, strøm til tv og husholdningsapparater og et enkelt driftssikkert tørrtoalett.

Det er i det hele tatt fint lite som skiller denne hytta fra høystandardhytter i moderne hyttefelt, mener Lars. Det eneste måtte være at den som vil dusje, selv må ta ansvar for å bære inn noen bøtter med vann, legger han til. Alt vann må nemlig hentes i en brønn tretti meter fra hytteveggen. De har savnet innlagt vann like lite som 230 volts strømnett. 

Vannbåren gulvvarme - luksus

Nå kommer Lars Meinert til det ekteparet virkelig føler er luksus i en 12 volts hytte: Vannbåren gulvvarme.

- De færreste synes det er noe trivelig med kalde gulv. Selv når hytta er tinet og oppvarmet, forblir gulvet ofte ganske kaldt på vinterstid. Slik var vår gamle hytte, så nå ville vi ha vannbåren gulvvarme.

- Og det i en 12-volts-hytte?

- Helt problemfritt, slår Meinert fast. I den nye hytta la vi gulvslanger på tregulv med varmefordelingsplater akkurat som i en hvilken som helst annen bolig. Disse er koblet til en gasskjele som varmer vannet, og til en temperaturmåler som passer på at gulvet holder konstant temperatur. En liten 12 volts pumpe fordeler det varme vannet i gulvene. Vi supplerer med vedfyring, det er det. Gulvvarmen er dessuten tilkoblet GSM-styring, slik at vi ringer ”hytta varm” før vi setter oss i bilen.

5C7A8700
Dette er Meinert-hyttas hjerte. - Jeg kan skjønne at folk kan bli litt urolig og forvirret når de ser et teknisk rom som dette. Men det er enklere sammensatt enn man skulle tro, bedyrer Lars Meinert.

Lar hytta ”fryse ned”

For å drive gulvvarmen gjennom en uke, regner Meinert med at han bruker ca 10 kg gass.

- Og når dere forlater hytta?

- Vannet inneholder en viss mengde glycol for at det ikke skal fryse. Når vi lukker etter helg eller ferieuker, stenges alt. Vinterstid lar vi den ”fryse ned”. Det gjør at vi ikke belaster strømnettet - og egen privatøkonomi for den del - med oppvarming når hytta ikke er i bruk.

Så har Zolas energi da også skaffet seg agenturet for gasskjelen ”Gaslox”. Produktet er utbredt som varmekilde i fiskebåter og anleggsbrakker, blant annet i forbindelse med radiatorer. Siden brenneren er en varmekilde i seg selv, brukes den hos ekteparet Meinert til ekstra oppvarming av badet. Det vil si at alle rørene - tre kretser - stråler ut i gulvene fra badet.

 

Les hele artikkelen i HYTTEMAGASINET 3/ 2018

Tips en venn Skriv ut