Elin Reitan 2

Forbrukerøkonom Elin Reitan: Slik får du råd til å kjøpe hytte

- Nordmenn er på topp i Norden når gjelder å eie fritidseiendom, men i bruk er vi på bunn.

Tenk deg derfor godt om før du investerer, lyder rådet fra Nordeas forbrukerøkonom, Elin Reitan.

Den lave lånerenta later til å ha satt fart i mange nordmenns hytteplaner. Reitan forstår godt at rentenivået frister mange til å ville investere i hytte eller fritidseiendom.

- Men husk at det fort koster over 100.000 kroner i året å eie en vanlig hytte i Norge, når lånekostnader og driftskostnader legges til. Den årlige kostnaden øker fort om renta skulle gå opp. Derfor er det viktig å sette opp et budsjett, og innkalkulere alle kostnader før hyttedrømmen realiseres, anbefaler Nordeas forbrukerøkonom.

Til dem som har lyst på hytte, men lurer på hvordan de skal få det til, har hun flere gode råd.

Elin Reitan
- Mange hytter der ute er sjelden i bruk. Tenk derfor godt gjennom hvor mye familien vil komme til å bruke fritidseiendommen, og om investeringen er verdt det, anbefaler Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan.

Kjøp sammen med noen

- For mange vil det være mest aktuelt å realisere hyttedrømmen ved å kjøpe fritidsboligen sammen med andre. På denne måten reduseres både kapitalkostnad og løpende utgifter, mener Reitan.

- Samarbeid og felles eierskap er vel ofte også en utfordring?

- Går man for en slik løsning er det viktig at du kjenner godt hvem du kjøper sammen med. Felleseie kan fort gi grobunn for konflikter, både når gjelder bruk av hytta og betaling om den du kjøper med ikke har samme syn på økonomi som det du selv. Å ha klare regler for bruk og vedlikehold vil også vise seg viktig i slike konstellasjoner, sier hun.

En myk inngang på et felles prosjekt kan være å leie hytte på åremål før man eventuelt bestemmer seg for å investere sammen i hytte eller fritidseiendom.

- Da får hytteeierne kjenne litt på hvordan det oppleves å eie noe sammen.

Unngå de «hotte» områdene

Hytter i nærheten av populære skisteder eller ved sjøen er som regel blant de mer kostbare. Har man begrensede ressurser, men er oppsatt på å skaffe seg en fritidsbolig, kan det derfor være lurt å studere objekter andre steder enn på de «hotteste» plassene.

- Hytteeiendommer som ligger litt «usentralt» koster mindre og vil for mange være en overkommelig investering. Hyttedrømmen kan dermed bli mer realistisk om man leter etter ønskeobjektet i slike områder, sier Reitan. Dessuten har mange nordmenn mulighet til å realisere hyttedrømmen forholdsvis rimelig ved å bevege seg over grensa til Sverige, legger hun til.

Enkel standard

Også standarden er det viktig å ha et bevisst forhold til, mener forbrukerøkonomen.

- Mange drømmer om høy standard på hytta og ønsker å ha det like bekvemmelig der som hjemme. Men det koster. Går man litt ned i standard, og heller kjøper en hytte eller fritidseiendom som har litt enklere fasiliteter er prisen gjerne også lavere. Spørsmålet du må stille deg er imidlertid om dette er noe du kan leve med.

Leie ut

- Inntektsmulighetene som ligger i utleie virker å være et element man lett overser når hyttekjøpet skal finansieres?

- Ja, det kan være mye å tjene på å leie ut hytta når du selv ikke bruker den, og dette er en fin måte for mange å finansiere hyttedrømmen på. Men da er det viktig at du gjør godt forarbeid og lager realistiske kalkulasjoner. Pris og belegg avhenger av mange faktorer, og kan endre seg over tid. Standard, beliggenhet, tilbud og etterspørsel er faktorer som avgjør hvor lett eller vanskelig det er å leie ut hytta og hvor god pris du får, sier forbrukerøkonom Reitan.

Tenker du på å kjøpe hytte, ja, så er det viktig også å tenke over at det også kan bli aktuelt å selge hytta en gang. Handler det om investering er nok andre områder mer fordelaktig.

- Hyttemarkedet er annerledes sammenskrudd enn boligmarkedet. Alle trenger å ha et tak over hodet, og en bolig å bo i, men det samme er ikke tilfellet for en hytte. Det påvirker markedsdynamikken. Derfor er det viktig å ha tenkt gjennom også dette aspektet, mener Reitan.

Forbrukerøkonom Elin Reitans råd til hyttedrømmere

  • Vurder om du kan kjøpe hytte sammen med venner/familie.

  • Unngå de «hotte» stedene. «Usentralt» beliggende hytter er vesentlig rimeligere.

  • Kan du leve med litt lavere standard enn hjemme, blir hyttedrømmen lettere oppnåelig.

  • Inntekter fra utleie kan være et viktig bidrag til finansieringen.