haukelifjell-mwc332

Fem råd og tips til deg som tenker å bygge hytte

Hytteleverandøren MWC har satt opp fem punkter som hyttebyggere bør ha i bakhodet når de gir seg i kast med prosjektet sitt. 

MWC14marsarne
Salgssjef i MWC, Arne Kristian Langeland.

- Ettersom de tekniske forskriftene har blitt skjerpet for både hytter og hus, er det langt færre som har kompetanse eller anledning til å være sin egen byggeleder. Vi i MWC er totalleverandør til privatpersoner fra planert tomt til ferdig hytte, og så tidlig denne utfordringen, sier salgssjef Arne Kristian Langeland.

Han har satt opp fem punkter med tips og råd til hyttebyggeren.

Bustadsoppføringslova og garantier

Når en privatperson bygger hytte eller hus, bygges denne etter Bustadoppføringslova. I følge denne loven skal utbygger stille 10 % garanti i byggeperioden og 5 % i 5 år etter overtagelse. Dette er kundens sikkerhet for at entreprenøren skal stå ved sine forpliktelser. De aller fleste har ikke denne garantien på hele prosjektet sitt når de bygger hus eller hytte.

MWC skriver én kontrakt på komplett leveranse fra planert tomt til ferdig hytte. Dermed stiller vi også garanti på alle fag involvert i byggeprosessen. I praksis vil dette gjelde støpt såle, komplett hytte inklusive tømrerarbeid, møbler, elektriker, rørlegger og flislegger, sier Salgssjef Arne Kristian Langeland.

Avfall og strøm

I forbindelse med byggeprosessen vil det være kostnader som det er viktig at man har kontroll på. Avfallshåndtering og byggestrøm er variable kostnader som ofte pålegges kunde. MWC har dette inkludert i sin standard leveranse for å sikre forutsigbarhet.

Husk variable kostnader

Selv om man har fått en fastpris på hytta vil det være variable kostnader som etter Bustadoppføringslova tilfaller kunde/byggherre. Eksempler på dette er byggesaksgebyr, oppmåling av tomt og innmåling av hytte, tilkoblingsavgift for vann og avløp og gebyr for en eventuell dispensasjonssøknad. Disse kostnadene er i liten grad variable og derfor mulig å få en god oversikt på før du inngår avtale med entreprenør.

Hvor involvert vil du være

Når du skal velge hytteleverandør bør du ta et bevisst valg på hvor involvert du ønsker å være og hvor mye ansvar og risiko du vil ha i prosessen. Dette valget vil påvirke din opplevelse av byggeprosessen. Prisene på en nøkkelferdig hytte er ikke automatisk sammenlignbare. Derfor har vi valgt å kalle det for innflytningsklare hytter, for da vet både vi og kunden hva som er forventet.