Hyttetak Måking

Ekstreme snømengder flere steder - nå gjelder det å passe på hyttetaket!

Hyttetakene i store deler av fjell-Norge er gjemt under mengder med snø. Skadepotensialet er stort. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboka.

- Snøværet vi ser i store deler av fjell-Norge gir først og fremst risiko for vanninntrengning og fukt, særlig hvis temperaturen varierer veldig. Resultatet kan bli råte, mugg eller andre vannskader. Snø kan også skade taket og huskonstruksjonen, siden store snømengder kan bli tungt og gi skjev belastning, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus Norge.

Raymond Myrland Foto
- Det er ingen selvfølge at balkonger er konstruert for å ta imot store mengder snø og is som plutselig kommer rasende, sier Myrland.

Fjern snø fra taket

Ved store mengder snø, kan du risikere skader på tak og i boligkonstruksjonen. Det gjelder særlig for eldre hytter som ikke er bygget med de samme kravene til å tåle snølast som dagens tak. Allerede ved 40 centimeters snødybde kan det være kritisk for hustaket. Derfor er det viktig å måke snø før vekten blir for høy.

- Ikke fjern all snøen helt ned til takbelegget, siden det er lett å skade takbelegget i prosessen. La det helst være igjen 10 til 20 centimeter snø. Pass også på å ha kontroll på hvor snøen havner, og at det ikke raser ned for mye på en gang. Det er ingen selvfølge at balkonger er konstruert for å ta imot store mengder snø og is som plutselig kommer rasende, sier Myrland.

Sjekk takrenner og nedløp

Hvis snøen på taket begynner å tine, må smeltevannet ha en vei å ta. Dersom takrennene er tette av løv, kan nedløpsrørene fryse til og i verste fall sprekke. Vannet kan også finne andre veier. Det kan gi bolig og hytte store vannskader.
- Det er viktig å huske på at vanlige husforsikringer ofte ikke dekker skader fra vann som trenger inn gjennom taket. Slike vannskader kan fort komme opp imot hundre tusen kroner, forteller Myrland.

Vann inn mot grunnmuren


Dersom snøen ligger inn mot grunnmuren, kan temperatursvingninger gjøre at smeltevann samler seg mot grunnmuren. Dersom dreneringen bort fra huset er dårlig, kan dette resultere i at vann siger inn i kjelleren.
- Det er viktig å overvåke grunnmuren og se om det samler seg vann langs den. Vær også bevisst på kjellerrom som er sårbare for lekkasjer. Mange har fulle kjellerboder der vann kan samle seg opp i lang tid bak esker og hyller før du tar deg tid til å sjekke etter tegn på lekkasjer, forteller Myrland.

Sikkerheten først

Skal du arbeide i høyden er det viktig at du sørger for egen sikkerhet. Snø og is kan gjøre tak og stiger farlig glatte, så det er viktig med godt fottøy og sikring når du går i stigen og på taket.
- Noe av det aller viktigste når du måker taket er at du sikrer deg godt når du beveger deg i høyden. Et snøfritt hyttetak er ikke verdt en brukket nakke. Husk også å se opp for nedfall av snø og istapper fra taket når du jobber rundt huset, avslutter Myrland.