Messebilde lafting 2

Alt oppussingsarbeid på hytter i Sirdal er svart, og rikfolk er ofte verst, hevder bedriftsleder.

Svart arbeid tar innersvingen på de seriøse aktørene i hyttenæringen. I Sirdal er alt arbeid med oppussing og utvidelser av hytter svart, hevder Harald Grayston i tømrerbedriften Byggelaget Time. Hytteeiere med de tykkeste lommebøkene er verstinger, hevder han.

– Når jeg ser hvor stort markedet er og hvor lite som går til seriøse bedrifter, så er det ingen tvil om at det aller meste foregår svart, sier Grayston til Stavanger Aftenblad. Bedriften han representerer er blant dem som i sterk grad merker presset fra det svarte arbeidsmarkedet.

Grayston regner også med at situasjonen vil tilspisse seg hvis arbeidsmarkedet forverres, slik det nå kan se ut til.

Organisert kriminalitet og hvitvask

Hvis ikke noe gjøres kan hele den seriøse byggebransjen forsvinne, framholder Grayston overfor Aftenbladet. Det er i stor grad østeuropeere som er i ferd med å overta denne delen av markedet, sier han. Før var det mest enkeltpersoner som tok på seg enkle oppdrag som å skifte et vindu eller lignende. Nå handler det om organisert kriminalitet og hvitvasking av penger.

- Det hender jeg stiller på møter for å diskutere anbud og ingen av de andre anbyderne kan norsk. Da dropper vi hele greia, det har ingen vits.

Å komme det svarte markedet til livs må skje i et samarbeid mellom byggenæringen, politiet og skattemyndighetene, mener Grayston.

– Jeg har 50 ansatte og ni lærlinger i min bedrift, men de det her er snakk om tar ikke inn lærlinger. Og hvis de lovlige, norske bedriftene forsvinner, hvor skal da de unge få jobb, spør han.