NLH Visningshytte-1

2015: Dyrere ferieboliger utenlands kan gi et puff i det hjemlige hyttemarkedet

2015 blir et greit år i hyttemarkedet, skal vi tro analysen til bladet Kapital. Enda lavere renter, antatt reallønnsvekst og stabile priser i markedet vil virke positivt. At ferieboliger utenlands nå blir vesentlig dyrere som følge av lav kronekurs, vil også virke positivt inn på interessen for hjemlig hyttekjøp.

Knallsommeren 2014 har gjort at hyttekjøpere har gjenvunnet troen på den norske sommeren, hvilket vil få betydning for sjøhyttesalget, tror Kapital. Bladet viser til at hyttemeglerne melder om at kjøpelysten er tilbake hos potensielle hytteinteresserte. Av markedsundersøkelser framgår at rundt 60.000 har planer om å skaffe seg hytte eller feriebolig i løpet av det kommende året.

Vinner hyttemarkedet på børsfall?

Kapital forventer at børsen fortsetter ned i 2015. Videre fall i aksjeverdier antar bladet vil vise at hyttekjøp ved sjøen blir av relativt sett større betydning for privatformuen. Eiertiden er imidlertid som regel lang i dette markedet, noe som gjør at investeringer i større grad er styrt av følelser, og ikke kun kalkulatorøvelser.

Folkehyttene stadig mest populære

I høst har meglerne merket god fart med økte salgsvolumer på en rekke av de mest populære hyttedestinasjonene til fjells. Endringen betegnes ved at interessentene i større grad enn tidligere har konkrete planer om kjøp. Meglerstatistikken forteller at den typiske fritidsboligen på fjellet koster 1,5 millioner kroner og at det er de rimelige “folkehyttene” som selger best.

Neppe prisvekst i fjellet

– Prisøkningen på fjellhytter forklares først og fremst av at standarden øker. Jeg forventer ikke noen generell prisvekst i dette markedet, sier samfunnsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til bladet.

Uendret utlånspolitikk

Norges Banks utlånsundersøkelse viser at bankene forventer en uendret kredittpraksis overfor husholdningene neste kvartal, samtidig som det forventes noe høyere låneetterspørsel. Etter et år med rundt syv prosent prisvekst i boligmarkedet er det gode muligheter for refinansiering. Noen potensielle hyttekjøpere vil imidlertid merke at det økonomiske handlingsrommet blir noe begrenset ved som følge av børsnedgang og reduserte formuer, anfører Kapital.